Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileste, la art. 78, ca persoanele juridice publice sau private care au cel putin 50 de angajati au obligatia sa angajeze persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de salariati. Aceeasi obligatie exista si pentru autoritatile si institutiile publice.
In cazul in care nu angajeaza persoane cu dizabilitati, atat firmele, cat si autoritatile si institutiile publice, au alte doua variante prin care se pot achita de aceasta obligatie.
Spre exemplu, ele pot plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
Aceasta suma se va declara lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, la pozitia 24 „Varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate”.
De asemenea, o alta varianta este aceea de a achizitiona produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat. Suma datorata la bugetul de stat reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care respectiva firma sau autoritate publica trebuia sa angajeze persoane cu disabilitati.
Cum se face completarea formularului 100 pentru acest caz? Depinde de valoarea achizitiilor.
Astfel, daca valoarea achizitiilor este in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in luna de raportare nu exista obligatia declararii pozitiei 24 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate.
In situatia in care valoarea achizitiilor este mai mica decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, in luna de raportare, la pozitia 24 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate” se declara diferenta dintre echivalentul sumei datorate bugetului de stat si valoarea produselor si serviciilor achizitionate.
De asemenea, daca valoarea achizitiilor este mai mare decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat , pozitia 24 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate” nu se declara in luna de raportare, iar diferenta de sume se reporteaza in lunile urmatoare prin diminuarea obligatiei de plata.
Comentarii articol (3)