avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Incadrare persoane cu handicap
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Incadrare persoane cu handicap

Buna ziua.Rog respectuos pe cineva sa ma lamureasca cu privire la incadrarea persoanelor cu handicap.Recent am preluat o firma cu 85 de salariati si am auzit pe la alti cunoscuti ca ,daca nu avem persoane cu handicap angajate platim un impozit in plus.Stie cineva despre ce e vorba,ca, pina in prezent nu a fost inregistrat nimic in contabilitatea firmei referitor la vreun fond de acest tip.Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: ramada01 , utilizator 20:25, 17 Iunie 2013
va incadrati aici:

Cum calculam taxa pentru persoanele cu handicap?

Noutate
Avem noi instructiuni privind obligatia de a angaja persoane cu handicap. Cate persoane cu handicap trebuie sa angajam? Cum calculam sumele datorate bugetului de stat in cazul in care nu respectam aceasta obligatie, adica in cazul in care nu angajam persoane cu handicap?

Cui revine obligatia?

Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Important
In contextul incadrarii in munca, persoana cu handicap reprezinta persoana invalida de gradul III.

Care este sanctiunea?

In cazul in care nu ne indeplinim obligatia de a angaja persoane cu handicap in aceste conditii, putem opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:

a) sa platim lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu am angajat persoane cu handicap;

b) sa achizitionam produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat in acest scop.

Important
Vom declara cu ajutorul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ urmatoarele:

suma datorata bugetului de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu am angajat persoane cu handicap;
suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, utilizata pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat.
In cazul in care am optat pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ il vom completa astfel:

in situatia in care valoarea achizitiilor este in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in luna de raportare nu exista obligatia declararii pozitiei 25 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate“;
in situatia in care valoarea achizitiilor este mai mica decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, in luna de raportare, la pozitia 25 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate“ se declara diferent a dintre echivalentul sumei datorate bugetului de stat si valoarea produselor si serviciilor achizitionate;
in situatia in care valoarea achizitiilor este mai mare decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, pozitia 25 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate“ nu se declara in luna de raportare, iar diferenta de sume se reporteaza in lunile urmatoare prin diminuarea obligatiei de plata.
Cum stabilim numarul de salariati la care trebuie sa ne raportam?

Numarul de angajati pe care trebuie sa-l luam in calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna il determinam ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, impartita la numarul total de zile calendaristice.

In efectivele zilnice vom include si:

zilele de repaus saptamanal;
zilele de sarbatori legale;
alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza.
Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala vom lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.

In efectivele zilnice nu vom include:

salariatii aflati in concediu fara plata;
salariatii aflati in greva;
salariatii detasati la lucru in strainatate;
salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate.
Important
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga ii vom include in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.

Procentul de 4% aplicat asupra numarului mediu de salariati astfel calculat va fi un numar format din doua zecimale pe care il vom inmulti cu 50% din salariul minim brut pe tara.

Putem combina obligatiile alternative?

Putem achizitiona produse de la unitati protejate doar partial, existand posibilitatea platii doar a sumei neacoperite.

In situatia in care achizitionam produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat, vom datora bugetului de stat diferenta de suma.

In situatia in care achizitionam produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, nu datoram nicio suma bugetului de stat.

Diferenta in plus o vom reporta in luna urmatoare, in sensul diminuarii sumei de plata.

Concluzie
In sfarsit, modalitatea de calcul a numarului de persoane cu handicap necesar a fi angajate a fost strict reglementata.

Sumele datorate bugetului de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu am angajat persoane cu handicap, precum si suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, utilizata pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat o vom declara Fiscului cu ajutorul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ la pozitia 25 „Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate“.

Acte normative aplicabile:
Art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
Art. 1-7 din Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin Ordinul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap nr. 590/2008
Art. I pct. 3 din Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.809/2008 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

[ link extern ] /



Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
ContSters123067, utilizator
Multumesc dlui Gingelin ptr.informatii,dar as vrea sa-l mai rog sa-mi zica si cum fac inregistratre fond.pt.handicapati 635=447 -la constituire;aici e clar.Apoi -cumpar produse de la unitate protejata de toata suma,sa zicem.(cumpar hirtie de xerox) si fac 602=401,achit factura 401=531-,si-mi ramine 447 !!! cum il sting???ca-mi apare in continuare ca o datorie la stat!!!multumesc tare mult!!!
privitor la modul de raportare a sumelor datorate ,ca nu ati incadrat persoane cu handicap ,eu am procedat astfel.
calculez pe o perioada anume xat sa am o suma cu care sa achizitionez produse de la o unitate protejata .
Evidentiez suma in decl 100, datorataul si aceeiasi suma deductibila .
Inregistrare
bunuri =furnizor
furnizor =banca
decl 100=0 datorat
Am anual suma de aproximativ ,70 mil si am achizitionat produse IT ,de la o societate protejata.Am avut control de fond si nu au facut obiectii ca nu am evidentiat lunar.
constituire fond handicap - ct.635=446(alte impozite , taxe si varsaminte asimilate)
plata - 446=7702

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de handicapati anymaryh anymaryh Buna ziua! Imi puteti spune daca se mai plateste fondul de handicapati in cazul cand in cadrul firmei sunt peste 50 angajati ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Declarare la buget pentru persoane cu handicap simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul in care achizitionezi produse de la firmele agreate, in loc sa platesti, ca angajator, catre bugetul de stat o ... (vezi toată discuția)
Fond pentru persoane cu handicap taramoiup taramoiup Buna ziua! Am o firma unde am depasit nr de 50 salariati,respectiv in luna oct 2013 am 59 de salariati. Se mai calculeaza fondul pentru persoane cu handicap?Va ... (vezi toată discuția)