Astfel, subventia pentru incalzirea locuintei se va acorda, potrivit OUG nr. 70/2011, pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia.
“Prin urmare, in acest sezon rece, nu se solicita acte doveditoare. Acestea vor fi solicitate la efectuarea anchetei sociale, moment la care vor fi prezentate de beneficiar toate documentele necesare care constituie baza aprobarii dreptului si mentinerii acestuia”, se arata in nota informativa a ministerului.
Totusi, reprezentantii MMFPS subliniaza ca primariile ar putea solicita “pentru lamurirea unor aspecte” si alte acte precum: copia actului de identitate al titularului ajutorului, documentul care sa ateste calitatea in care detine locuinta, imputernicirea din partea proprietarului (daca este cazul), calitatea in care solicita ajutorul (pentru familia proprie sau pentru o alta persoana cum ar fi copilul peste 16 ani sau adultul lipsit de discernamant).
“Neprezentarea acestor documente, insa, nu poate conduce, sub nicio forma, la neacordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei”, se mai precizeaza in documentul MMFPS.
Totodata, alte documente doveditoare vor fi solicitate numai la efectuarea anchetelor sociale.
Potrivit OUG nr. 70/2011, pe perioada sezonului rece, ajutoarele de incalzire vor fi acordate persoanelor cu venituri de pana la 786 lei pe membru de familie, in cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, in cazul persoanelor singure.
Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Pentru sezonul rece 2011-2012, formularele de cerere si declaratiile pe propria raspundere se transmit la primarii pana la finalul lunii octombrie, fie individual, fie prin asociatiile de proprietari/locatari sau prin furnizorii de energie termica.
Ulterior, pana la finalul lunii noiembrie, consumatorii vor fi instiintati daca beneficiaza sau nu de ajutorul pentru incalzirea locuintei. Dispozitiile primarului privind acordarea, respingerea, modificarea sau incetarea ajutorului pentru incalzirea locuintei se pot ataca potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, se prevede ca nu pot beneficia de acest ajutor persoanele care, pe langa locuinta de domiciliu, au in proprietate cladiri sau alte spatii locative. In acelasi timp, si cei care au la banca depozite de peste 3.000 lei sunt exceptati de la plata acestui ajutor social. De asemenea, de subventie pentru incalzirea locuintei nu vor beneficia nici proprietarii autoturismelor care depasesc 1.600 cm3 si nici cei care poseda remorci, scutere de apa sau utilaje agricole.
Vezi AICI ce acte trebuie sa completezi pentru a beneficia de ajutorul de incalzire.
Comentarii articol (15)