avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din nou despre ajutoarele de caldura.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din nou despre ajutoarele de caldura.

Sora mea si sotul ei au plecat de curand in strainatate pentru as cauta ceva de lucru.Acasa au ramas cele doua fiice majore care sunt la liceu si traiesc momentan din ajutorul dat de catre mine.Sora mea mi-a lasat o procura pentru administrare apartament,in care este specificat ca pot semna documente catre furnizorii de utilitati.
Cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu imi primesc cererea pentru ajutorul de caldura,motivand ca nu este buna procura,si nici fiica cea mare a surorii mele nu poate ,deoarece nu are procura din partea mamei care este proprietar.
Am intrebat juristii de la Ministerul Muncii si mi-au spus ca eu am dreptul sa depun cererea,juristii de la Primarie imi cer dovezi ca sora mea are sau nu un venit in tara in care abia a ajuns si chiar daca nepoata mea ar avea procura si ar putea depune cererea,ar fi respinsa,pentru ca la un eventual control vor cere sursa de venit si nu declaratia pe propria raspundere.
Pana la urma ce putem face?
Cei plecati inca nu lucreaza,fiicele nu au un venit,dar vor avea de platit suma integrala la caldura.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 09:43, 1 Noiembrie 2011
Am inteles ca sunt multe situatii in care functionarii din primarii refuza sa primeasca cererile pentru acest ajutor invocand anumite prevederi legislative.
Cu o asemenea situatie s-a confruntat si o ruda de-a mea.
Refuzul de a primi si inregistra o cerere = nerezolvare.
Cineva, tot pe acest forum, m-a sfatuit ca n-ar strica o audienta la Domnul Primar, dar in acelasi timp mi-a transmis si cateva pasaje din OUG 70/2011 si din normele metodologice HG 920/2011.
Asa ca vi le trimit si Dumneavoastra cu speranta ca pana la urma veti reusi sa obtineti acest ajutor la care cred ca sunt indreptatite cele 2 nepoate.
"Art. 6
In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si notiunile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
a) consumator vulnerabil — persoana singura/familia care nu isi poate asigura mentinerea locuintei in conditii adecvate de temperatura, respectiv 21°C si ale carei venituri sunt situate in limitele prevazute la art. 7 alin. (1);
e) persoana singura — persoana care a implinit varsta de 16 ani, locuieste si se gospodareste singura;
f) locuinta de domiciliu sau de resedinta — locuinta situata la adresa inscrisa in actele de identitate ale membrilor de familie sau, dupa caz, adresa la care persoanele sunt inscrise in cartea de imobil si sunt luate in calcul la stabilirea cheltuielilor de intretinere a locuintei;
i) titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei — reprezentantul familiei sau, dupa caz, persoana singura care indeplineste conditiile legale de acordare a ajutorului, care solicita acordarea acestuia si care poate fi, dupa caz: proprietarul locuintei, persoana care a instrainat locuinta in baza unui contract cu clauze de intretinere, titularul contractului de inchiriere al acesteia ori alt membru de familie major si legal imputernicit de proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere ori, dupa caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a implinit varsta de 18 ani;
j) beneficiarul ajutorului — familia sau persoana singura, definite conform lit. d) si e).

Art. 7
(1) Consumatorii vulnerabili care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei acordat din bugetul de stat, denumit in continuare ajutor pentru energie termica, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 786 lei in cazul familiilor si 1.082 lei in cazul persoanei singure.

Art. 14
(1) Ajutorul pentru incalzirea locuintei, prevazut la art. 8, 9 si 11 alin. (1), se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia.
(2) Formularul de cerere si declaratie pe propria raspundere se completeaza potrivit modelului stabilit prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) La completarea cererii, titularul are obligatia de a mentiona corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute, asa cum sunt acestea trecute in formularul prevazut la alin. (2).

Din lege se intelege ca orice persoana/ familie are dreptul de a primi ajutorul social daca indeplineste conditiile..."

Legat de acest subiect am dat peste un comunicat de presa al Ministerului Muncii ...
"COMUNICAT DE PRESÃ
________________________________________
Ref: Acte doveditoare pentru solicitarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei
Referitor la unele reportaje distribuite pe canalele TV, privind actele doveditoare pentru solicitarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, menţionăm următoarele:
Potrivit art. 14 alin.(1) din OUG nr.70/2011 ”ajutorul pentru încălzirea locuinţei, prevăzut la art.8, 9 și 11 alin.(1) se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia”. Prin urmare, în acest sezon rece, nu se solicită acte doveditoare. Acestea vor fi solicitate la efectuarea anchetei sociale, moment la care vor fi prezentate de beneficiar toate documentele necesare care constituie baza aprobării dreptului şi menţinerii acestuia.
Înţelegem îngrijorarea manifestată de autorităţile administraţiei publice locale şi apreciem că, acestea ar putea solicita, pentru lămurirea unor aspecte, acte cum ar fi: copia actului de identitate al titularului ajutorului, documentul care să ateste calitatea în care deţine locuinţa, împuternicirea din partea proprietarului (dacă este cazul), calitatea în care solicită ajutorul (pentru familia proprie sau pentru o altă persoană cum ar fi copilul peste 16 ani sau adultul lipsit de discernământ). Neprezentarea acestor documente însă nu poate conduce, sub nicio formă, la neacordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei.

Înca o dată menţionăm că atât OUG nr.70/2011, cât şi normele metodologice de aplicare aprobate prin HG nr.920/2011, cu modificările ulterioare, nu prevăd prezentarea sau solicitarea de documente doveditoare.

În ceea ce priveşte alte documente doveditoare acestea vor fi solicitate NUMAI LA EFECTUAREA ANCHETELOR SOCIALE.
Este de menţionat, în atentia solicitanţilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei, faptul că sunt rugaţi să declare corect şi conform cu realitatea atât componenţa familiei, cât şi veniturile realizate şi bunurile deţinute fiind deja ştiut că declararea în fals conduce la aplicarea de sancţiuni conform Codului penal.
Direcţia Politici Publice şi Comunicare
14 Octombrie 2011"
Asa ca, dupa ce ma voi documenta temeinic, am sa urmez sfatul primit si voi cere o audienta Domnului Primar.
Va doresc sa aveti succes!
Toate cele bune.

Va multumesc pentru raspuns,voi insista.
Puteti trimite cererea, prin posta, cu confirmare de primire.
Cand se va face ancheta, fetele trebuie sa faca dovada sumelor pe care le primeste de la dumneavoastra si pentru asta, va trebui sa faceti o declaratie in care sa treceti sumele cu care le ajutati. Sumele din declaratie trebuie sa coincida cu cele de pe cerere. In cazul in care parintii incep sa le trimita bani este bine sa faca o noua cerere de modificare pentru ca sumele, probabil vor fi altele. In niciun caz sa nu treceti pe cerere ... venit 0 pentru ca va fi respinnsa. Trebuie sa aveti grija la completarea cererii si la declaratiile pe care le faceti pentru ca exista riscul ca dupa ancheta sa se faca sistare si sa li se recupereze ajutorul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor incalzire 2012-2013 ynocentta ynocentta AJUTOARE PENTRU ÎNCÃLZIREA LOCUINŢEI SEZONUL RECE 01 NOIEMBRIE 2012 - 31 MARTIE 2013 În vederea implementării prevederilor O.U.G. nr.70/2011 privind ... (vezi toată discuția)
Acte ajutor incalzire Dof Dof Stie cineva ce acte sunt necesare in acest an pentru obtinerea ajutorului de incalzire, pentru o persoana singura? Anul trecut stiu ca am completat un ... (vezi toată discuția)
Sume ce pot fi declarate administratiile finanatelor publice ca surse de venit din cedarea folosintei bunurilor - inchiriere spatii de locuit M. Gradinaru M. Gradinaru Doresc sa aflu daca exista plafoane minime acceptate de Administratiile Finanatelor Publice pentru inchirierea spatiilor de locuit? Exemplu: Bunica ... (vezi toată discuția)