Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
Executivul va solicita Parlamentului
adoptarea actului normativ in procedura de urgenta, astfel incat, pana la sfarsitul acestui an, procedura sa fie parcursa in ambele camere ale Parlamentului, se mai precizeaza in documentul de presa.
Acordul dintre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania a fost semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, in cadrul vizitei in SUA a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, conform sursei citate.
De asemenea, pentru a se asigura transparenta textului, acordul a fost facut public, la data de 23 septembrie 2011, in urma convenirii acestui lucru cu partea americana. Conform articolului 19 alin. 1 din legea 590/2003 privind tratatele, textul acordului trebuie supus ratificarii prin lege de catre Parlamentul Romaniei.
Ce mentioneaza acordul?
Acordul presupune
instalarea unor componente terestre ale scutului american in baza militara de la Deveselu, din judetul Olt. Practic, Romania va gazdui doar anumiti interceptori terestri si un sistem radar pentru dirijarea acestora, in timp ce alte state europene vor gazdui restul componentelor.
Potrivit premierului Emil Boc,
finalizarea procedurilor de ratificare a acordului la termenul mentionat „ar trebui abordata cu responsabilitate maxima de intreaga clasa politica” in conditiile in care „este vorba despre
cea mai importanta garantie de securitate din intreaga istorie a Romaniei.”
”Sunt convins ca va exista maturitatea suficienta a clasei politice pentru ca acest act normativ de importanta strategica nationala sa fie adoptat atat de putere cat si de opozitie in cadrul legal amintit si in termenul pe care l-am mentionat, pana la sfarsitul anului. Spun asta pentru ca este vorba de cea mai importanta garantie de securitate pe care o are Romania in intreaga ei istorie”, a mai spus seful Executivului.
Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca acest acord ”marcheaza un
moment de varf al relatiei romano-americane”.
La randul sau, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a afirmat ca ”este foarte important sa ratificam cat mai urgent acest tratat, care, pentru prima oara in istoria Romaniei, ne asigura
garantii in plus pentru intreg teritoriul national si pentru tot sud-estul Europei”.
Comentarii articol (1)