Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului cadru de imprumut intre UE si Romania, in valoare de maxim 1,4 miliarde de euro si a memorandumului de intelegere intre UE si Romania.
Potrivit documentului de presa al Executivului, acordul de imprumut consta in alocarea de asistenta financiara pe termen mediu, de tip preventiv, in valoare de pana la 1,4 miliarde de euro in cadrul facilitatii privind Balanta de Plati. Imprumutul acordat de UE este complementar sprijinului acordat de FMI prin intermediul noului, tot de natura preventiva, Acord Stand-by in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro.
Astfel, prin programul agreat in cadrul noului pachet de asistenta financiara, suma totala a imprumutului poate fi disponibilizata, dar Romania va putea solicita activarea si tragerea sumelor numai in cazul unei deteriorari neprevazute a pietei din punct de vedere al situatiei economice sau financiare, cauzata de factori care nu intra sub controlul autoritatilor.
“Romania si-a luat angajamentul sa implementeze un program complex de politici economice concentrat pe masuri de reforma structurala si pe redresarea si majorarea potentialului de crestere al economiei romanesti”, se arata in comunicatul de presa remis de Executiv.
Totodata, potrivit biroului de presa al Guvernului, programul va asigura continuarea consolidarii fiscale, reforma administratiei fiscale, imbunatatirea managementului si controlului finantelor publice, precum si asigurarea stabilitatii externe, monetare si financiare si reforma pietei financiare.
“In ansamblul sau, programul urmareste: incetarea situatiei de deficit excesiv pana in 2012; imbunatatirea potentialului de crestere si scaderea probabilitatii de aparitie in viitor a unor noi dezechilibre structurale excesive in economia romaneasca”, se mai precizeaza in document.
Comentarii articol (0)