Un numar de 52 de proceduri de fertilizare in vitro au fost realizate, pana in prezent, in cadrul Programului gratuit de fertilizare in vitro si embriotransfer derulat de Ministerul Sanatatii (MS), informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Ordinul MS nr. 765/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul subprogramului de fertilizare in vitro si embriotransfer a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 378, din 31 mai 2011.
Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer al MS, pentru 800 de cupluri, a inceput in data de 15 iunie 2011. Potrivit MS, bugetul programului este de 4 milioane lei.
MS precizeaza ca din cele 451 dosare care au fost aprobate pentru finantare in cele 4 luni de derulare a programului gratuit al ministerului, un numar de 52 de proceduri au fost deja realizate.
“Suntem multumiti ca programul a inceput sa functioneze intr-un timp relativ scurt. Totusi, procentul de aproximativ 12% a procedurilor realizate este unul destul de mic. Asteptam mai multa implicare din partea unitatilor sanitare acceptate in program, dar si a beneficiarilor si atragem atentia ca, daca nu sunt grabite procedurile exista riscul de a nu mai fi timp pana la sfarsitul anului pentru finantare chiar daca dispunem de fondurile necesare”, a declarat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.
Cum te poti inscrie in program?
Cei interesati de program se pot inscrie in procedura de selectie insa trebuie sa indeplineasca cateva conditii. Potrivit MS, anul acesta vor beneficia de program aproximativ 800 de cupluri, bugetul alocat fiind de patru milioane de lei.
Pentru a putea accesa programul, cuplurile sterile trebuie sa fie casatorite de minim 2 ani, iar cel putin unul dintre membrii cuplului trebuie sa fie cetatean roman, cu domiciliul stabil in Romania si cu asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate de cel putin 2 ani. In plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie sa aiba un copil in viata.
De asemenea, pentru a putea fi incluse in program, femeile trebuie sa aiba intre 20 si 40 de ani, iar indexul de masa corporala al acestora nu poate depasi 30. In acelasi timp, mamele surogat sunt, din start, excluse.
Cum se deconteaza banii?
Directia de sanatate publica va deconta, pentru fiecare cuplu, o singura procedura de fertilizare in vitro, in limita a 6.150 de lei (aproximativ 1.500 de euro), indiferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare.
Primii 4.920 lei vor fi platiti dupa realizarea procedurii de fertilizare, urmand ca restul de 1.230 lei sa fie dati dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.
Cuplurile care vor sa beneficieze de programul guvernamental pot sa isi depuna dosarele la sediul unitatilor sanitare acreditate.
Mai multe informatii despre documentele pe care trebuie sa le depuneti in dosar puteti citi
aici.
La ce clinica poti face o procedura FIV sau embriotransfer?
Pana in prezent, Ministerul Sanatatii a admis opt clinici care pot derula programul de fertilizare in vitro si embriotransfer. Este vorba de 8 clinici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu.
Lista unitatilor care se pot inscrie in program ramane deschisa, iar in aceasta perioada Ministerul Sanatatii este in curs de includere a unei noi clinici, respectiv SC MedLife SA, se mai precizeaza in documentul de presa.
Comentarii articol (0)