Pentru a verifica starea formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, trebuie sa accesati link-ul http://www.anaf.ro/StareD112/. Aici veti completa in campurile din primul tabel afisat informatiile corespunzatoare, si anume: indexul de incarcare (codul primit la incarcarea declaratiei pe portalul e-guvernare.ro) si CUI-ul societatii pentru care a fost depusa declaratia.
Dupa completarea acestor campuri, sistemul va genera o recipisa in care starea declaratiei va fi "validata", daca declaratia a fost validata pe serverul central.
In caz contrar, in recipisa veti fi informat ca declaratia 112 este "nevalidata", ceea ce inseamna ca, in termenul legal stabilit, trebuie sa depuneti o noua declaratie 112 initiala, corecta. Dupa depunere, trebuie sa verificati din nou starea ei, pentru a va asigurati ca a fost validata (prin repetarea procesului descris anterior).
De asemenea, recipisa va poate informa ca declaratia a fost "validata", insa apar anumite atentionari (sume eronate, angajati nedeclarati, etc.). In aceasta situatie, trebuie sa depuneti o declaratie fiscala unica rectificativa cu datele corectate si sa verificati, din nou, starea declaratiei.
Atentie! Conform modificarilor aduse de OG 29/2011 Codului de procedura fiscala, din 17 septembrie, data depunerii declaratiilor este data inregistrarii declaratiilor pe portal, asa cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul informatic, cu conditia validarii continutului declaratiilor. Inainte de 17 septembrie, data depunerii unei declaratii era considerata data validarii acestora, asa cum rezulta din mesajul electronic de confirmare a validarii declaratiei. AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect aici.
Ce trebuie sa stiti despre depunerea declaratiilor online
Pentru a putea depune declaratiile prin internet, trebuie sa detineti un certificat digital calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, sau sa imputerniciti persoane care detin acest certificat.
Obtinerea unui certificat calificat se face de la unul din furnizorii acreditati de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si mentionati pe site-ul www.mcsi.ro. Este vorba despre SC CERT SIGN SRL, SC DIGI SIGN SA si SC TRANS SPEED SRL . (AvocatNet.ro a scris mai multe despre cum puteti obtine un certificat digital aici)
Dupa ce ati achizitionat un certificat digital, trebuie sa il inregistrati pe site-ul ANAF la sectiunea „Declaratii electronice”. Aceasta inregistrare presupune urmatoarele operatiuni ce trebuie efectuate:
• Descarcarea documentului de confirmare, completarea si trimiterea acestuia spre avizare furnizorului certificatului calificat.
• Inregistrarea documentului de confirmare avizat pe portalul ANAF in sectiunea dedicata.
• Printarea, semnarea si stampilarea formularului 150 generat in urma inregistrarii documentului de confirmare.
• Prezentarea la orice unitate fiscala cu formularul 150 completat, impreuna cu actul de identitate si documentul care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau imputernicirea.
Dupa verificarea documentelor, solicitantului i se va transmite un e-mail prin care i se confirma dreptul de utilizare a serviciului de depunere online a declaratiilor fiscale.
Daca ati trecut si de aceasta etapa, mai trebuie doar sa descarcati formularele electronice de pe portalul ANAF, sa le completati si sa le transmiteti.
Toate informatiile utile despre depunerea online a declaratiilor fiscale le gasiti aici.
Comentarii articol (7)