Ministerul Muncii a publicat un proiect de lege prin care stabileste cateva modificari la actele normative care reglementeaza acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Printre schimbarile propuse se numara stabilirea cuantumulul acestei indemnizatii prin raportare la indicatorul social de referinta, dar si clarificarea procedurilor de acordare a indemnizatiei cand intervine decesul unuia dintre parintii care beneficia de acest drept.
Proiectul de act normativ lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii propune modificarea
OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a
OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, stabilind ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sa se calculeze prin raportare la indicatorul social de referinta (ISR), al carui cuantum este de 500 de lei (conform cu HG nr. 126/2008)
Astfel, potrivit proiectului, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR, in timp ce, pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, indemnizatia lunara nu poate fi mai mica de 1,2 ISR, dar nici mai mare de 2,4 ISR.
OUG nr, 111/2010 stabileste, in forma actuala, ca indemnizatia lunara pentru pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an este cuprinsa intre 600 si 3400 de lei, iar cea pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, intre 600 si 1200 de lei.
In mod asemanator, ministerul de resort propune, prin proiect, ca indemnizatia stabilita pentru sarcinile de gemeni, tripleti sau multipleti (raportata tot la ISR) sa se majoreze cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. In prezent, majorarea este de 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti).
De asemenea, proiectul de act normativ stipuleaza ca stimulentul de insertie are si el nivelul de 1 ISR, stimulent care, in momentul de fata, este tot in cuantum de 500 de lei.
Proiectul de act normativ propus de MInisterul Muncii introduce si clarificari ale textului referitor la
procedurile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului in situatiile in care intervine decesul unuia dintre parintii care beneficia de acest drept.
In prezent art. 8, alin 4 stipuleaza ca, in cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediul si de indemnizatia lunara, respectiv de stimulentul de insertie, iar celalalt parinte nu indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de aceste facilitati, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile parintelui decedat.
In forma propusa de ministerul de resort, alin. 4 al art. 8 este modificat si stabileste ca, in cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediul si de indemnizatia, respectiv de stimulentul de insertie, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta (indemnizatie si concediu de crestere a copilului, stimulent de insertie), dupa cum urmeaza:
a) de drepturile parintelui decedat, in situatia in care nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, daca indeplineste conditiile de acordare, in functie de
optiunea nou exprimata, raportata la varsta copilului.
O alta modificare vizata de Ministerul Muncii se refera la termenul pana la care primariile au obligatia de a transmite agentiilor teritoriale de prestatii sociale cererile depuse pentru solicitarea indemnizatiilor de crestere a copilului sau a stimulentelor de insertie.
In prezent, primaria trebuie sa se achite de aceasta obligatie pana la data de 10 a fiecarei luni. Ministerul propune ca
noul termen sa fie 5 a fiecarei luni.
Totodata, proiectul lansat in dezbatere de Ministerul Muncii clarifica si procedurile prin care inceteaza sau se suspenda acordarea indemnizatiilor de crestere a copilului.
Mai exact, regulile actuale stabilesc ca dreptul la indemnizatii se suspenda incepand cu
ziua urmatoare (si
nu luna urmatoare, cum este stabilit in prezent) celei in care:
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b) beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat;
h) in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12 din OUG;
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
j) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
Puteti consulta atasat proiectul de lege lansat de Ministerul Muncii si nota sa de fundamentare.
Comentarii articol (22)