Peste 730 de imobile care fac parte din proprietatea privata a statului si a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) vor fi scoase la vanzare, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate, miercuri, de Executiv. Cladirile vor putea fi achizitionate, prin licitatie publica cu strigare, de orice persoana, chiriasii neavand intaietate la cumparare.
Potrivit primului-ministru, Emil Boc,
procesul de vanzare va fi transparent, Guvernul fiind interest de obtinerea celui mai bun pret de piata pentru fiecare imobil vandut.
„Va fi o procedura transparenta, deschisa, cu strigare, in fata presei, astfel incat sa ne asiguram ca vom obtine veniturile necesare, conform legii, la bugetul de stat”, a precizat premierul, la finalul sedintei Guvernului.
Conform secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu, exista un numar de
733 de imobile, dintr-un total de 1.100, care urmeaza sa fie vandute. Executivul a decis, insa, doar vanzarea cladirilor a caror situatie juridica este clarificata.
Pretul de pornire al licitatiei va fi stabilit in urma unui raport de evaluare, de catre experti autorizati, care fac evaluarea prin metodele stabilite de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), ulterior urmand sa fie stabilit un pret de pornire al licitatiei. In cazul in care pretul stabilit de catre expertii autorizati va fi mai mic decat valoarea de inventar a imobilelor, se va lua in calcul valoarea cea mai mare, respectiv valoarea de inventar.
Potrivit secretarului general al Guvernului, licitatia publica cu strigare va avea loc in mod transparent, anuntul se va publica intr-un cotidian local. Aceasta a mai precizat ca
nu exista drept de preemptiune pentru chiriasi la cumparare.
„In momentul in care are loc o astfel de vanzare de imobil, cei care stau in momentul respectiv si sunt altii decat cei care castiga licitatia, urmeaza sa ramana in respectivul imobil pana la momentul la care se epuizeaza durata contactului pentru le-a fost atribuita respectiva locuinta. Dupa care urmeaza proprietarul de drept sa isi intre in drepturi”, a mai explicat secretarul general al Guvernului.
Oficialul a mai adaugat ca, in prezent, exista
108 imobile care nu au situatia juridica clarificata.
„Acestea nu vor fi scoase in acest moment la vanzare, dar, pe masura ce litigiile se rezolva, fiecare dintre ele va fi inclus, prin Hotarare de Guvern, pe o lista care urmeaza sa fie supusa vanzarii”, a mai spus Daniela Andreescu.
De asemenea, secretarul general al Guvernului a precizat ca aceste imobile
pot fi cumparate de oricine este interest de achizitia lor, mai putin de cei care, la data inscrierii la licitatie, au datorii fata de RA-APPS sau au litigii cu aceasta.
Potrivit biroului de presa al Guvernului, nu sunt supuse vanzarii imobilele ocupate de institutii publice cladirile care servesc pentru misiuni diplomatice, consulate, ambasade, institutii interguvernamentale si partide politice. De asemenea, nu vor fi supuse vanzarii imobilele in care locuiesc fostii presedinti ai Romaniei carora li s-a acordat locuinta pe durata vietii.
Comentarii articol (6)