Sustinerea investitiilor, conceptul central al bugetului
Potrivit premierului, conceptul central al bugetului pentru 2012 este sustinerea investitiilor in contextul in care Romania are, conform Eurostat, cel mai mare procent din PIB, in Uniunea Europeana, alocat investitiilor, iar acest lucru a ajutat Romania sa iasa din recesiune, ca prima etapa spre iesirea din criza, si se poate vorbi pentru 2012 de crestere economica. ”Putem mentine acest lucru spunand foarte clar: banii trebuie directionati in primul rand spre investitii si crearea de locuri de munca, cheltuind atat cat se produce”, a subliniat primul-ministru.
In acest sens, cheltuielile pentru investitii finantate de la bugetul de stat si din fonduri europene vor fi majorate de la 36,1 miliarde lei, cat s-a prognozat pentru anul in curs, la 38,1 miliarde de lei pentru 2012, potrivit Executivului.
Guvernul va mentine in continuare aceste politici, atat prin majorarea sumelor acordate investitiilor, cat si prin acordarea de garantii de stat si de ajutoare de stat. Astfel, vor fi asigurate garantii de stat in valoare totala de 10 miliarde de lei.
Bugetul pentru 2012 mai asigura garantii pentru sustinerea mediului de afaceri prin Fondul de garantare si contragarantare pentru IMM-uri, Fondul de garantare a creditelor pentru agricultura si garantiile acordate prin Eximbank.
De asemenea, pentru sustinerea investitiilor prin garantii si ajutoare de stat, Ministerul Finantelor Publice aloca 900 de milioane de lei - fie sub forma schemelor de ajutor de stat pentru investitii care genereaza locuri de munca si atrag investitii substantiale in economia romaneasca, fie sub forma ajutoarelor de minimis. La cele 900 de milioane de lei de la Ministerul Finantelor se adauga cele 71 de milioane de lei de la Ministerul Economiei, care vor acoperi sustinerea financiara a programelor guvernamentale aflate in derulare - Cardul Kogalniceanu pentru sprijinirea IMM-urilor, programul "Start-Up" sau programul "Tinerii debutanti in afaceri" - care vor avea finantare si in anul 2012.
Primul-ministru a mentionat ca din fondurile bugetare destinate investitiilor vor fi sustinute lucrarile pentru constructia si finalizarea, in perioada 2012-2013, a 434 de kilometri de autostrada, 1.800 de kilometri de drumuri nationale, 263 de kilometri de variante ocolitoare, modernizarea si finalizarea a 480 de kilometri de drumuri judetene si locale, finalizarea a 1.400 de locuinte in regim ANL sau sisteme de alimentare cu apa pentru cel putin 788 de sate.
Absorbtia fondurilor europene reprezinta, de asemenea, un element fundamental al bugetului pentru 2012. Obiectivul Guvernului este obtinerea a cel putin 6 miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro pe agricultura si 3,5 miliarde de euro pe fondurile de coeziune, estimandu-se o rata de absorbtie de minimum 20% pentru 2012, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Evolutia pensiilor si salariilor
Referitor la evolutia pensiilor si salariilor in 2012, premierul Emil Boc a declarat ca o eventuala indexare a pensiilor si recuperare a salariilor bugetarilor se va decide in functie de evolutiile economice interne si internationale. ”Daca lucrurile vor merge bine, va exista loc de mai bine pentru toata lumea; dar in acest moment cred ca nimeni nu poate promite 100% ca acest lucru se va intampla cu siguranta. Acesta este lucrul corect pe care trebuie sa-l spunem romanilor”, a declarat seful Executivului. Premierul a precizat ca daca va exista aceasta posibilitate, majorarea se va face cu mai mult de sase luni inaintea alegerilor si nu se va incalca legea responsabilitatii fiscale.
In plan social, procesul care vizeaza controlul modului in care sunt acordate ajutoarele sociale va continua. ”Protectia sociala trebuie sa ramana una activa, adica focalizata asupra celor care au cu adevarat nevoie. Aceia vor fi in continuare cei care vor primi din partea statului sprijin financiar; si, evident, eliminarea abuzurilor care din nefericire s-au perpetuat in ultimii 20 de ani in aceasta materie”, a declarat primul-ministru.
Cati bani au primit ministerele?
Conform Executivului, bugetele alocate ministerelor sunt urmatoarele:
- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: 31,9 miliarde lei
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: 14,9 miliarde lei
- Ministerul Transporturilor si Infrastructurii: 14,8 miliarde lei
- Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului: 8,7 miliarde lei
- Ministerul Administratiei si Internelor: 8 miliarde lei
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului: 3,45 miliarde lei
- Ministerul Sanatatii: 5,5 miliarde lei
- Ministerul Apararii Nationale: 5,1 miliarde lei
- Ministerul Finantelor Publice: 3 miliarde lei
- Ministerul Mediului si Padurilor: 2,9 miliarde lei
- Ministerul Justitiei: 2,1 miliarde lei
- Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri: 1,4 miliarde lei
- Ministerul Culturii: 713 milioane lei
- Secretariatul General al Guvernului: 712 milioane lei
- Ministerul Afacerilor Externe: 646 milioane lei
- Ministerul Public: 597 milioane lei
- Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: 266 milioane lei
- Ministerul Afacerilor Europene: 86 milioane lei
Totodata, Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca Produsul Intern Brut pentru anul 2012 a fost estimat la aproape 600 miliarde lei, iar veniturile in PIB au fost estimate la aproximativ 200 miliarde, provenite in principal din: incasarile din TVA – 49,6 miliarde lei, CAS – peste 50 miliarde lei, accize – 21 miliarde. In ceea ce priveste cheltuielile, ministrul Gheorghe Ialomitianu a precizat ca estimarile pentru cheltuielile de personal se cifreaza la 39,8 miliarde lei, cheltuieli cu bunuri si servicii – 31,7 miliarde lei, cheltuieli cu dobanzi – 10,2 miliarde lei, cheltuieli cu asistenta sociala – 67,5 miliarde lei, cheltuieli cu investitii – 38,1 miliarde lei.
Comentarii articol (0)