Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat, in trimestrul III din 2011, o rata de crestere de 3,55% fata de trimestrul precedent si de 10,00% fata de trimestrul similar din anul anterior, informeaza un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).
Potrivit INS, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca difera nesemnificativ fata de forma ajustata (3,48%, respectiv 10,02%).
Comparativ cu trimestrul II din 2011, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere mai accentuata in invatamant, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in alte activitati de servicii, intermedieri financiare si asigurari, respectiv informatii si comunicatii, se mai precizeaza in documentul de presa.
De ce a crescut costul fortei de munca?
Cresterea accentuata a costului orar al fortei de munca in invatamant a fost determinat de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen cauzat de vacanta scolara. Totodata, in industria extractiva cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata atat de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent ca urmare a concediilor de odihna, cat si de cresterea cheltuielilor directe ca urmare a acordarii de prime ocazionale.
In ceea ce priveste activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, dar si administratie publica si sanatate sau asistenta sociala, cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata in principal de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, ca urmare a concediilor de odihna.
Potrivit INS, in trimestrul III din 2011, cresterea cheltuielilor salariale cu forta de munca a fost de 3,54% comparativ cu trimestrul anterior. De asemenea, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, pe principalele activitati economice, s-au observat in sanatate si asistenta sociala, administratie publice si invatamant. Pe de alta parte, cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de informatii si comunicatii, respectiv in activitatile de servicii administrative si servicii suport.
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent (indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) pentru componenta privind cheltuielilor salariale cu forta de munca a fost de 10,01%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 10,03%, precizeaza INS.
Comentarii articol (1)