Recunoaste, preferi sa te duci la farmacie decat la medic atunci cand ai o problema de sanatate. De ce? Pentru ca e mai comod. Gasesti o farmacie la fiecare pas, iar pretul medicamentelor pe care le cumperi este mai mic decat cel al unei consultatii. Totusi, ai idee cat de nocive pot fi tratamentele urmate fara indrumarea medicului?
Chiar daca nu prezinta restrictii de administrare, medicamentele luate pot interactiona cu alte substante aflate in organism. Inainte de a inghiti o pastila, gandeste-te ca iti expui ficatul unui real efort si ca, pe termen indelungat, iti creezi o imunitate la acel medicament. In plus, cat de sigur esti ca nu prezinti o alergie la una din substantele continute de medicamentul respectiv?
Probabil cel mai comun dintre medicamente,
aspirina, poate cauza dureri de stomac, greturi, ameteli sau constipatie. Gastrita, ulcerul, esofagita sunt alte boli care pot fi starnite de acest medicament aflat la indemana oricui. Aspirina este, de asemenea, extrem de periculoasa pentru persoanele care prezinta risc crescut de hemoragii, putand cauza sangerari stomacale. In plus, trebuie sa stii ca persoanele care iau des aspirina se invinetesc mai usor atunci cand se lovesc.
Ibuprofenul sau medicamentele care contin aceasta substanta pot reprezenta un alt pericol pentru sanatatea noastra. Printre reactiile adverse cauzate de ele se numara: somnolenta, ameteala, greata, dureri de cap, constipatia, diareea. Totodata, in urma consumului de ibuprofen, unele persoane au avut tulburari de vedere, problem cu auzul, au luat in greutate sau si-au simtit corpul amortit.
Desi in cele mai multe cazuri amelioreaza starea de rau,
medicamentele pentru combaterea racelii si a gripei sunt cauza unor reactii adverse neplacute si care, initial, sunt puse in seama racelii. Este vorba de eruptii cutanate, urticarie, dificultati de respiratie, senzatie de apasare in piept, umflarea gurii, fetei, buzelor, dificultate la urinare, aritmie, halucinatii, convulsii, ameteli severe, dureri de cap, ingalbenirea pielii sau ochilor.
De multe ori apelam la
antibiotice in speranta ca asa vom distruge mai repede cauza bolii. Insa, ceea ce distrugem, de fapt, este sistemul nostru imunitar. De altfel, in multe tari, a fost interzisa vanzarea fara reteta a acestui tip de medicament, avand in vedere ca efectele secundare ale antibioticelor sunt destul de grave: senzatie de rau, infectii fungice, sensibilitate la soare, deficiente de auz. In urma consumului de antibiotice, anumite persoane au facut pietre la rinichi sau tulburari hematologice.
Totusi, daca alegi sa cumperi un medicament fara recomandarea medicului, intereseaza-te de urmatoarele aspecte:
• denumirea completa a medicamentului si pentru ce este indicat sa il iei;
• cum trebuie administrat, care sunt dozele recomandate si la ce interval de timp trebuie luate;
• daca trebuie sa mananci inainte sau dupa;
• cum trebuie depozitat;
• ce efecte secundare poate cauza;
• ce se intampla daca nu iei o doza;
• cum interactioneaza cu alte medicamente.
Citeste cu atentie prospectul si nu ezita sa adresezi orice intrebari farmacistului.
Comentarii articol (11)