Numarul persoanelor care beneficiaza de ajutoare sociale se va reduce, legea asistentei sociale fiind publicata, marti, in Monitorul Oficial. Potrivit premierului Emil Boc, prin noua lege, doar persoanele aflate intr-o situatie dificila vor beneficia de ajutoare sociale, statul incurajand integrarea pe piata muncii.
Legea asistentei sociale nr. 292/2011 a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 905, din 20 decembrie, dispozitiile sale vor intra in vigoare incepand cu data de 23 decembrie 2011.
In acelasi timp, actul normativ prevede expres ca, pana la data de 31 decembrie 2011, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va elabora legile speciale prevazute in Legea asistentei sociale si va modifica o serie de acte normative care reglementeaza acordarea ajutoarelor sociale.
Totusi, pana in momentul modificarii acestora, dispozitiile lor se vor aplica in continuare. Conform primului-ministru, Emil Boc, trebuie sa fie modificate alte 15 acte normative aflate in vigoare si adoptate alte 5 acte normative noi.
Noile prevederi din Legea Asistentei sociale definesc “
Sistemul national de asistenta sociala” ca ansamblul de institutii, masuri si actiuni pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare ori permanente ale situatiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor.
Potrivit actului normativ,
dreptul la asistenta sociala se acorda la cerere sau din oficiu. Masurile si actiunile de asistenta sociala se vor realiza astfel incat serviciile sociale sa primeze fata de beneficiile de asistenta sociala, dar si sa contribuie la
insertia pe piata muncii a beneficiarilor. De asemenea, statul are obligatia de sa previna si sa limiteze orice forma de dependenta fata de ajutorul acordat de stat sau de comunitate, dar si sa evalueze periodic din punctul de vedere al eficacitatii si eficientei lor pentru a fi permanent adaptate si ajustate la nevoile reale ale beneficiarilor.
In prezent, statul acorda un numar de
202 de drepturi de natura sociala. In acelasi timp, conform unui document al Executivului, cheltuielile cu prestatiile sociale se ridica la 2,86% din PIB, in timp ce aproximativ
100.000 de persoane apte de munca beneficiaza de ajutor social.
”Punem accentul pe responsabilitatea individuala si pe functia complementara a statului de a-i ajuta cu adevarat doar pe cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul si interventia statutului. Pentru ca, din nefericire, un program de asistenta sociala generalizat, care nu face distinctie intre cei care pot sa munceasca si cei care nu pot sa munceasca, nu este unul eficient pentru un stat. Consuma resurse inutil si nu ii sprijina pe cei care cu adevarat sunt in nevoie. Acest proiect de lege vine si ii sprijina direct pe cei care sunt in nevoie, fie ca au o problema de handicap, o problema de somaj, o problema temporara – iar statul vine sa-l ajute sa iasa dintr-o asemenea situatie”, a explicat seful Executivului, in momentul aprobarii actului normativ de catre Guvern.
Legea asistentei sociale poate fi consultata aici.
Comentarii articol (7)