2011 va ramane un reper in legislatia statului roman pentru inlocuirea Codului Civil de la 1868 cu unul nou, caracteristic societatii actuale. Insa, desi a intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011, efectele Noului Cod Civil vor fi simtite din plin pe parcursul anului 2012, primul sau an de aplicare.
Noul Cod Civil (NCC) a fost adoptat, in 2009, prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului. Astfel,
Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511, din 24 iulie 2009.
Aproape doi ani mai tarziu, a fost adoptata si
legea de punere in aplicare a Codului Civil, legea nr. 71/2011, care prevedea ca data de intrare in vigoare a NCC
ziua de 1 octombrie 2011.
Ce trebuie sa stii despre Noul Cod Civil
NCC se aplica, dupa cum se prevede si in Legea nr. 71/2011,
tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
De asemenea, Legea nr. 71/2011 instituia, printre altele, un termen de cel mult 60 de zile de la data publicarii sale, in care Guvernul sa adopte o serie de acte normative care sa faca posibila aplicarea anumitor prevederi din NCC, care urmau sa reglementeze reproducerea umana asistata medical cu tert donator, actele de stare civila, tratamentul fiscal al fiduciei sau Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. Aceste acte normative au fost publicate in Monitorul Oficial doar cu
cateva ore inainte de intrarea in vigoare a codului.
Ce aduce nou Codul Civil?
Daca se inteleg, sotii pot alege sa puna capat casniciei fie pe cale administrativa, fie pe cale notariala.
Potrivit NCC, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort. Chiar daca exista copii, divortul poate fi pronuntat atat timp cat sotii convin asupra tuturor aspectelor .
Logodna este definita de noul Cod Civil ca fiind “promisiunea reciproca de a incheia casatoria”, urmand a se aplica aceleasi conditii de fond ca si in cazul casatoriei. Conform noilor prevederi, partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la plata unor despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei.
Sotii pot opta, la incheierea casatoriei, pentru un anume regim matrimonial. Astfel, vor fi separate bunurile prin conventia matrimoniala, iar aceasta se va inscrie in Registru numai dupa incheierea casatoriei.
Principiul impreviziunii este reglementat de Noul Cod Civil la art. 1.271 si se refera la toate contractele afectate de situatii neprevazute care vor produce alte efecte decat cele stabilite initial de parti.
Astfel, daca "executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa din cauza unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei", instanta poate sa dispuna fie adaptarea contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, fie incetarea relatiilor contractuale, la momentul si in conditiile pe care le stabileste.
Alte noutati aduse de Noul Cod Civil se refera la:
Comentarii articol (10)