De ce spun ca exista incertitudini cu privire la acest termen? In primul rand sa luam in discutie textul HG 500/2011 cu privire la termenul de inregistrare in ReviSal a modificarii cuantumului salariului.
Pe de o parte, avem aceasta prevedere: “Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)—g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata”.
Daca ar fi sa luam in considerare textul de mai sus, atunci termenul limita pentru modificarea salariului minim in ReviSal si transmiterea acestuia catre ITM ar fi a 19-a zi lucratoare de la intrarea in vigoare a HG 1225/2011 prin care s-a marit salariul de baza minim brut, respectiv 27 ianuarie 2012.
Cu acest termen limita sunt de acord si reprezentatii ITM Bucuresti, care au confirmat pentru AvocatNet.ro data de 27 ianuarie ca fiind termenul limita pentru inscrierea in Revisal a noului salariu minim.
Insa, acelasi text al HG 500/2011 prevede si o exceptie de la acest termen limita pentru inscrierea modificarii salariului in Revisal, in anumite situatii.
„Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora”.
Avand in vedere ca vorbim despre o modificare a salariului ca efect al unui act normativ ( HG 1225/2011), cei mai multi dintre contribuabili s-au raportat la aceasta prevedere si au considerat termenul de 3 ianuarie ca fiind ultima zi in care puteau opera modificarea in ReviSal, dat fiind ca 1 si 2 ianuarie sunt zile nelucratoare.
Pe de alta parte, multi dintre angajatori au preferat sa mareasca salariul minim cu putin peste 700 lei (independent de HG 1225/2011), astfel incat marirea sa se faca in baza unui act aditional, iar inregistrarea in Revisal sa poata fi realizata in cele 19 zile prevazute de HG 500/2011.
Concluzionand, as sugera legiuitorului ca, in momentul in care introduce exceptii in textul unui act normativ, sa o faca clar si coerent, astfel incat sa nu se ajunga la situatii in care agentii economici sa apeleze la „artificii matematice” pentru a se pune la adapost de amenzile inspectorilor de munca.
_____________
Voi cum ati raportat in ReviSal noul cuantum al salariului minim ?