Nascut pe 24 februarie 1304, Abd Abdullah Muhammad Ibn Battuta, cunoscut si sub numele de Sams ad-Din, la varsta de 21 de ani, in 1325 isi paraseste orasul natal, Tanger, incepand o calatorie care avea sa dureze mai mult de 31 de ani.
A parcurs o distanta de trei ori mai mare decat a reusit sa strabata Marco Polo. Ibn Battuta a fost singurul calator medieval despre care se stie cu certitudine ca a vizitat pamanturile fiecarui sef politic musulman contemporan lui. A calatorit si in Ceylon (azi Sri Lanka), China, Bizant si Sudul Rusiei. A parcurs nu mai putin de 75.000 de mile terestre (117.000 km), un traseu care probabil ca nu a fost depasit inainte de inventarea motorului cu aburi. A cunoscut magicieni, oameni sfinti, inghititori de flacari, alti calatori de pe celelalte continente. A fost pe rand savant, om de afaceri, mistic, razboinic, a fost inchis de catre sultani nebuni, s-a casatorit de zece ori si a avut nenumarate concubine. Intors la Fez, Maroc, la curtea Sultanului Abu ‘Inan, si-a dictat povestea calatoriilor sale lui Ibn Juzay. Scrierile rezultate sunt cunoscute ca faimoasa opera Calatoriile (Rihala) lui Ibn Battuta si se pastreaza pana astazi. Sunt o atestare a lumii islamice de atunci, a obiceiurilor din diferite tari care, unele, se pastreaza pana astazi.
In cursul primei sale calatorii, Ibn Battuta a traversat Algeria, Tunisia, Egiptul, Palestina si Siria, ajungand pana la Makkah. Dupa ce a vizitat Iraqul, Sirazul si Mesopotamia, s-a intors din nou pentru a implini Hajj-ul la Makkah, unde a ramas timp de trei ani. Apoi calatorind spre Jeddah, a ajuns in Yemen pe mare, a vizitat Aden si apoi a plutit spre Mombasa, Estul Africii. Dupa ce a ajuns la Kulwa, s-a intors la Oman si a repetat pelerinajul la Makkah in 1332 d.H. prin Hormuz, Siraf, Bahrain si Yamama. Ulterior planuieste sa ajunga in India, dar odata ajuns la Jeddah, pare sa se razgandeasca (probabil din cauza lipsei unui vas care sa il duca acolo), si viziteaza a doua oara Cairo, Palestina si Siria, ajungand apoi la Aleya (in Asia Mica) pe apa si calatorind prin Anatolia si Sinope. Navigheaza pe Marea Neagra si dupa multe peripetii ajunge la Constantinopole prin Sudul Ukrainei.
La intoarcere, a vizitat Khurasanul prin Khawarism (Khiva) si cunoscand toate orasele importante ca Bukhara, Balkh, Herat, Tus, Mashad si Nisapur, traverseaza muntii Hindukus prin trecatoarea Khawak ajungand in Afghanistan, dupa care trece prin Ghani si Kabul pentru a intra in India.
Dupa ce viziteaza Lahri (langa orasul Karachi de astazi), Sukkur, Multan, Sirsa si Hansi, ajunge la Delhi. Timp de cativa ani Ibn Battuta se bucura de ocrotirea Sultanului Muhammad Tughlaq, unde traieste 8 ani. Sultanul era un om care avea tot ce isi dorea, insa obiceiul era ca atunci cand il intalnesti sa ii oferi un cadou. Ibn Battuta aflase insa ca, sultanul oferea in schimb un cadou de multe ori mai mare decat cel primit. Asa ca Battuta si-a dat seama ca merita sa investeasca cat mai mult in cadou, cumparandu-i cai, camile, sclavi. Ce-a primit in schimb? Doua sate si o functie ca unul dintre cei mai importanti judecatori din Delhi, cu un salariu de 200 de ori mai mare decat o familie normala din India acelei perioade. Daca la inceput era o idee buna sa fie unul dintre protejatii sultanului traind la curtea celui mai bogat om a lumii islamice, treptat si-a dat seama ca sultanul era un sadic psihopat. Asa ca, singura modalitate a scapa de la curtea acestui om crud, caruia ii jurase credinta vesnica, era ca Battuta sa intre in serviciul religios. Astfel a devenit adept al unui cult religios ai carui credinciosi locuiau in pesteri sub pamant, renuntand la toate posesiile lumesti, rugandu-se si tinand post. Dupa 40 de zile este chemat de catre sultan care ii propune sa mearga ca ambasador in China, scapand astfel si de sultan, si de sihastrie.
Trecand prin India Centrala si Malwa, inchiriaza un vas din Kambay pana la Goa, si dupa ce viziteaza multe porturi infloritoare de-a lungul coastei Malabar ajunge in Insulele Maldive, de unde se indreapta spre Ceylon. Ajunge in Maldive din voia sortii, deoarece in timpul unei furturi corabia sa se scufundase intr-unul din porturile de pe coasta Malabar. Odata cu corabia, au fost inghitite de ape si impresionantele comori pe care Battuta trebuia sa le duca in China drept cadou. Ramas fara corabie si pretioasele cadouri, nici nu se putea duce spre China, dar nici la sultanul din Delhi nu se putea intoarce. Asa ca a pornit spre Maldive. Continuandu-si calatoria, debarca pe coasta Ma’bar (Coromandal) si se intoarce din nou in Maldive, de unde se indreapta spre Bengal si viziteaza Kamrup, Sylhet si Sonargaon (langa Dhaka). Navigand de-a lungul coastei Arakan ajunge in Sumatra si mai tarziu ancoreaza la Canton dupa ce trecuse prin Malaya si Cambodgia. In China calatoreste spre nord pana la Pekin prin Hangsow. Reintorcandu-se pe propriile urme ajunge la Calicut si ia un vas pana la Dhafari si Muscat, de unde trecand prin Paris (Iran), Iraq, Syria, Palestina si Egipt implineste cel de-al saptelea si ultimul pelerinaj la Makkah in noiembrie 1348 d.H., dupa care se intoarce in Fez. Calatoriile sale nu se incheie aici – mai tarziu viziteaza Spania musulmana si pamanturile Nigerului, dincolo de Sahara.
Despre uimitoarea poveste a calatorului medieval, BBC Four a realizat un documentar interesant, presarat cu delatii picante. Pentru cei care vor sa-l vizioneze, il pot gasi aici, fiind impartit in trei parti.
Sursa
Comentarii articol (17)