Puteti consulta Codul fiscal valabil in 2012 in fisierul atasat acestui articol sau direct pe site-ul ANAF, AICI.
Fiscul precizeaza ca textul ANAF este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.
Codul fiscal 2012 publicat de ANAF contine si modificarile aduse de Guvern prin OUG nr. 125/2011.
Una dintre cele mai importante noutati pe care le aduce acest act normativ este aceea ca incepand din 2012, firmele pot deduce din nou sumele cheltuite pe carburant la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, precum si TVA aferenta achizitiei de autoturisme, dar numai in limita a 50%. AvocatNet.ro a scris deja despre acest subiect aici.
Prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul clarifica si prevederile privind tranzactiile efectuate de un contribuabil inactiv. Pana acum, tranzactiile efectuate de un/cu un contribuabil inactiv nu erau luate in considerare.
Odata cu noile modificari, insa, firmele inactive nu mai au dreptul sa deduca cheltuielile si taxa pe valoarea adaugata aferenta unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar au obligatia de plata a oricarui impozit prevazut de Codul fiscal pe aceeasi perioada.
De asemenea, beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la un contribuabil inactiv nu mai au drept de deducere a cheltuielilor si a TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
Totodata, actul normativ introduce noi alineate la art. 11 din Codul fiscal, prin care se stabileste ca persoanele impozabile, pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar vor avea obligatia de plata a TVA in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA. De asemenea, beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la acesti contribuabili nu vor avea posibilitatea deducerii TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
Cititi mai multe despre modificarile pe care le-a adus OUG 125/2011 AICI.
Document asociat acestui articol:
Documentul prezinta toate contributiile sociale obligatorii pentru diferite tipuri de venituri, din salarii, indemnizatii, prime, sporuri, etc, obtinute de contribuabili, in conformitate cu Legea nr. 571/2003 ( Codul Fiscal ), actualizata cu OUG nr. 125/2011.
Comentarii articol (14)