Grupul a solicitat daune de peste 1,5 milioane EURO pentru ca o conducta ce ocupa 719,34 mp, parte a retelei de termoficare a orasului Timisoara, l-ar fi impiedicat sa construiasca pe un teren care a fost atribuit in proprietate unei companii apartinatoare, printr-o Hotarare de Guvern datand din 1991. Raportul de expertiza contabila judiciara efectuat in dosar releva ca pretentiile solicitate de reclamant, retroactiv, incepand cu anul 2003 se cifrau la peste 15.000 euro / luna.
„Deschis initial in 2006, am preluat acest dosar in 2009 si acum l-am dus la bun sfarsit pentru COLTERM, societate publica care ar fi fost altminteri nevoita sa plateasca unei companii private sume de ordinul sutelor de mii si chiar milioanelor de euro, pentru simplul fapt ca reteaua de termoficare care deserveste casele timisorenilor ocupa o mica parte a unui teren de peste 13.000 mp, dobandit in proprietate printr-o hotarare de guvern in 1991” , declara av. Alin Speriusi-Vlad partener fondator al SVS&Partners.
Coordonatorul grupului de avocati care a aparat interesele COLTERM a aratat in instanta ca nu se poate vorbi in cauza de fata despre o vatamare a dreptului de proprietate al reclamantei asupra acestui imobil intrucat dobandirea imobilului s-a realizat cu titlu gratuit exact in forma in care se gaseste si azi in patrimoniul companiei respective, adica traversat de retelele de termoficare concesionate astazi de municipalitate catre COLTERM. Astfel, inca din momentul impropietaririi prin H.G. 834/ 1991, terenul companiei reclamante este grevat de un drept de servitute cu titlu gratuit constituit prin destinatia proprietarului, statul roman, drept care ulterior a fost transmis Municipiului Timisoara in baza legii nr. 213/1998; In prezent, ca urmare a incheierii contractului de concesiune cu COLTERM, exercitarea acestui drept de servitute cu titlu gratuit se realizeaza de catre societatea de termoficare.
„S-a incercat practic o schimbare a regimului servitutii din una cu titlu gratuit in oneros, afirma av. Alin Speriusi-Vlad. Dreptul de proprietate al societatii comerciale reclamante, care se pretinde a fi nelimitat si incalcat, este de fapt afectat de o servitute legala cu titlu gratuit din chiar momentul constituirii sale. Cu alte cuvinte, este de notorietate pentru timisoreni ca acele conducte masive si foarte vizibile care parcurg strada Demetriade de-a lungul terasamentului si viaductului de cale ferata au fost edificate pe acel amplasament la sfarsitul anilor 1970, si se gaseau acolo in momentul improprietaririi companiei private cu terenul respectiv- conductele ramanand insa ale statului, datorita utilitatii publice pe care si-o pastreaza pana in prezent ”, concluzioneaza partenerul societatii de avocati SVS & Partners.