Actul normativ care prevede ca amplasarea mijloacelor de publicitate in locuri neautorizate sa fie sanctionata cu amenzi de pana la 50.000 de lei poate fi aplicat, dupa ce Curtea Constitutionale a decis ca prevederile sale nu incalca dispozitiile Legii fundamentale, informeaza Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate a fost trimisa la promulgare presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in data de 28 decembrie 2011, insa aplicarea sa se va face dupa ce Parlamentul va modifica data limita pana la care mijloacele de publicitate pot fi mentinute in amplasamentele autorizate, si anume 1 ianuarie 2012.
Legea stabileste cadrul general prin care autoritatile administratiei publice locale vor putea elabora regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate si adauga conditii mai restrictive gandite pentru a proteja aspectul vizual al localitatilor si siguranta cetatenilor.
Prin noile prevederi
se interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafetelor vitrate ale cladirilor, precum si amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de arta monumentala, pe cladirile reprezentand monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, in intersectii, in sensurile giratorii si in spatiul destinat circulatiei autovehiculelor si semnalizarii rutiere. Legea mai prevede ca regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentatiilor de urbanism aprobate, iar, in procesul de stabilire a regulamentului, vor fi consultati si specialisti din urbanism, arhitectura, design si peisagistica.
Astfel, dupa ce legea va fi promulgata,
autoritatile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii, inclusiv cu desfiintarea amplasamentelor care nu vor respecta prevederile legale.
Totodata, se prevede ca, in situatia in care, pe fatada unei cladiri, sunt amplasate mai multe mijloace de publicitate in afara de firme, acestea vor fi realizate in mod unitar, fiind obligatoriu de acelasi tip si dimensiuni, incadrate simetric.
Noua lege prevede si o serie de amenzi. Astfel, amplasarea sistemelor publicitare fara autorizatie/acord pentru publicitatea temporara, precum si nerespectarea prevederilor autorizatiei/acordului pentru publicitate temporara si a documentatiei tehnice care a stat la baza eliberarii acesteia/acestuia va fi pedepsita cu
amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei. Aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru nerespectarea tipurilor si mijloacelor de publicitate admise.
Comentarii articol (4)