Noile formulare privind impozitul pe venit au fost aprobate prin Ordinul ANAF nr. 52/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 72, din 30 ianuarie 2012.
Acestea au fost necesare ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG OUG nr. 117/2010, OUG nr. 30/2011 si OUG nr. 125/2011. In privinta impozitului pe venit, actele normative mentionate au adus cateva modificari importante care vizeaza:
- modul de stabilire a venitului net, pentru contribuabilii care realizeaza venituri comerciale din desfasurarea mai multor activitati impuse pe baza de norme de venit;
- simplificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice;
- simplificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din arendare;
- stabilirea venitului net in sistem real pentru contribuabilii impusi pe baza normelor de venit care in anul fiscal precedent au inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro;
- corelarea dispozitiilor art. 52 din Codul Fiscal, privind unele categorii de venit, cu dispozitiile noului Cod Civil;
- unificarea termenelor de depunere a declaratiilor informative depuse de platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- modificarea termenelor de plata a platilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite de organul fiscal in cursul anului fiscal.
In contextul acestor modificari, au fost necesare schimbari si in privinta formularelor utilizate pentru declararea impozitului pe venit. Astfel incat, ordinul publicat de ANAF luni aduce noutati atat in ceea priveste modelul si continutul unor formulare, cat si in privinta instructiunilor de completare ale acestora.
Concret, prin Ordinul nr. 52/2011, ANAF aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:
- 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania" si Anexa sa;
- 201 - Declaratie privind veniturile realizate din strainatate;
- 204 - Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica;
- 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit;
- 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit;
- 221 - Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit;
- 222 - Declaratie informativa privind inceperea / incetarea activitatii persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate;
- 223 - Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale;
- 224 - Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania;
- 230 - Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ;
- 250 - Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice;
- 251 - Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice;
- 260 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit;
- Fisa capacitatii de cazare.
Potrivit prevederilor din ordinul ANAF, noile modele ale declaratiilor 200, 201, 204, 205, 230, 250 si 251 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2011 si definitivarea impozitului anual.
Pe de alta parte, noile formulare 220, 221, 222, 223, 224, 260, precum si Fisa capacitatii de cazare se utilizeaza pentru declararea veniturilor incepand cu 1 ianuarie 2012 si stabilirea platilor anticipate cu titlu de impozit.
Care sunt cele mai importante noutati in privinta declaratiilor
Formularul 200 a fost modificat in sensul ca a fost redus numarul de sectiuni necesare declararii surselor de venit, in timp ce anumiti indicatori din formular au fost actualizati. ANAF preciza recent ca aproximativ 78% dintre contribuabili realizeaza o singura categorie de venit, dintr-o singura sursa. Tocmai de aceea, a fost introdusa o anexa la formularul 200, care va fi completata numai de persoanele care realizeaza venituri din mai multe surse sau categorii de venit, anexa care va face parte integranta din declaratie.
O alta modificare importanta se refera la unificarea continutului unor formulare existente. Este vorba despre declaratiile informative privind impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice, pe beneficiari de venit, depuse de catre platitorii de venit. Mai exact, noul formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit” cuprinde informatii privind toate categoriile de venit prevazute de Titlul III din Codul Fiscal, cu regim de retinere la sursa, inclusiv pe cele din formularul 206 „Declaratie informativa privind castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise”. Platitorii de venituri vor completa un singur formular, care va cuprinde toate informatiile fiscale necesare administrarii, structurate pe categorii de venituri, privind beneficiarii de venit, veniturile realizate si baza de calcul a impozitului, impozitul retinut, regimul de impozitare (impunere finala sau plata anticipata).
Ordinul nr. 52/2011 precizeaza ca declaratia 205 se depune in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF. Suportul magnetic sau optic va fi insotit de situatia centralizatoare, in format hartie, semnata si stampilata, potrivit legii.
Declaratia 220 privind venitul estimat/norma de venit contine si ea informatii suplimentare fata de modelul utilizat pana acum, in conditiile in care cererea de optiune privind modificarea modului de stabilire a venitului net a fost eliminata. Practic, odata cu eliminarea acestei cereri, optiunea pentru sistemul de impozitare se face direct prin intermediul declaratiei 220, astfel incat s-a impus actualizarea anumitor indicatori cuprinsi in acest formular.
De asemenea, a fost introdusa o anexa la decizia privind platile anticipate, in care este detaliat modul de stabilire a normei recalculate. Aceasta anexa este necesara pentru evidentierea modului de calcul a normei de venit, in cazul in care, contribuabilii desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale impuse pe norme de venit sau desfasoara aceeasi activitate impusa pe norma de venit in doua sau mai multe locuri.
Puteti descarca noile formulare utilizate de ANAF pentru declararea impozitului pe venit din fisierele atasate.
Momentan, nu va putem pune la dispozitie Fisa capacitatii pentru cazare, acest formular nefiind inca publicat pe site-ul ANAF.
Comentarii articol (8)