Codul muncii instituie o serie de restrictii angajatorului in ce priveste puterea sa de a dispune concedierea salariatilor pe care ii are in subordine.
Discriminarea, interzisa inclusiv la concediere
Astfel, potrivit Codului muncii, sunt interzise expres concedierile din motive care tind sa creeze o situatie discriminanta. Trebuie sa stiti ca nu va puteti pierde locul de munca din cauza etniei, a rasei, a sexului sau a varstei.
De asemenea, legea interzice concedierea din motive ce tin de religie, orientare sexuala sau activitatea in sindicate. Este interzisa prin lege si concedierea salariatilor care sufera de un handicap.
Codul muncii ii protejeaza si pe pe angajatii care isi exercita dreptul la greva, astfel ca nu poate fi dispusa incetarea contractului de munca nici in cazul acestora.
Falimentul angajatorului permite concedieri
Prin lege sunt stabilite si alte situatii care interzic angajatorului sa dea afara din personal.
De exemplu, femeile insarcinate nu pot fi concediate, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
De asemenea, nu pot fi dati afara nici angajatii aflati in incapacitate temporara de munca.
Daca va aflati in concediu, trebuie sa stiti ca legea va protejeaza locul de munca. Concret, Codul muncii prevede ca nu poate fi dispusa concedierea pe durata urmatoarelor tipuri de concediu:
- concediu de maternitate;
- concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
- concediu de odihna.
Totodata, un angajator nu poate concedia un salariat in perioada in care acesta exercita o functie eligibila intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.
Totusi, este foarte important de precizat ca angajatorii care se afla in proces de reorganizare judiciara, in faliment sau dizolvare, au posibilitatea sa efectueze concedieri printre salariati, chiar daca ei se afla intr-una dintre situatiile descrise mai sus.
Cum raspunde angajatorul pentru concedierile nelegale?
Potrivit Codului muncii, nerespectarea acestor principii de concediere face ca actul prin care e dispusa concedierea sa fie lovit de nulitate absoluta. In plus, in fata instantei, angajatorul nu poate invoca alte motive care sa stea la baza deciziei de concediere, decat cele deja enuntate.
Instanta va dispune anularea deciziei de concediere, daca a fost efectuata netemeinic sau nelegal, si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Totodata, Codul muncii da posibilitatea salariatului sa solicite instantei repunerea partilor in situatia anterioara emiterii actului de concediere. Insa, daca salariatul nu cere acest lucru, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.