avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sarcina

Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar dacă totuși mă concediază, ce pot face? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:49, 14 Octombrie 2015
1. Codul Muncii prevede la art.60 urmatoarele :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 60 din Codul muncii instituie, pentru situaţiile expres reglementate, interdicţia temporară a concedierii salariaţilor, iar nu înlăturarea temporară a producerii efectelor acesteia. Aşadar angajatorul nu poate dispune concedierea dacă s-a produs unul din cazurile respective, urmând să se suspende efectele concedierii până după încetarea cazului. Dacă angajatorul a dispus concedierea, aflând apoi despre existenţa cazului de interdicţie, soluţia corectă constă în revocarea deciziei de concediere şi emiterea unei noi decizii după ce a încetat cazul ce a determinat interdicţia. (Ion Traian Stefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 501)

2. Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Prin urmare, incetarea raportului de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Salariata gravida poate fi concediata numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. - art.60 alin.2 C.mun.

Este greu de anticipat ce va face un astfel de angajator. Insa probabil ca va decide concedierea dvs . In acest sens:
- puteti beneficia de somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Perioada somajului va fi suspendata pe durata acestor concedii si se va relua la terminarea lor.

- aveti dreptul sa contesati decizia angajatorului laTribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea in justitie este scutita deplata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

3. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

4. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


1. Din Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


2. Daca veti fi concediata ilegal puteti contesta decizia de concediere in instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concedierea salariatei insarcinate Oanalaura1 Oanalaura1 Buna seara, as dori sa stiu daca angajatorul meu, care a luat la cunostinta starea mea de graviditate ma poate concedia pe motiv de neperformanta sau ... (vezi toată discuția)