Capitolul I
Dispozitii generale
Art. 1 - Prezenta lege instituie masuri de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate în legatura cu acestea.
Art. 2 - În întelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
a) buget general consolidat - ansamblul tuturor bugetelor publice, componente ale sistemului bugetar, agregate si consolidate pentru a forma un întreg;
b) contribuabil - orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat, în conditiile legii;
c) documente legale - documentele prevazute de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Codul vamal, Legea contabilitatii si de reglementarile elaborate pentru punerea în aplicare a acestora;
d) formulare tipizate cu regim special - documente legale a caror tiparire, înseriere si numerotare se realizeaza în conditiile actelor normative în vigoare;
e) obligatii fiscale - obligatiile prevazute de Codul de procedura fiscala;
f) operatiune fictiva - disimularea realitatii prin crearea aparentei existentei unei operatiuni care în fapt nu exista;
g) organe competente - organe care au atributii de efectuare a verificarilor financiare, fiscale sau vamale, potrivit legii.
Capitolul II
Infractiuni
Art. 3 - Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei fapta contribuabilului de a nu reface arhivele distruse în termenul dispus de organele competente, desi acesta putea sa o faca.
Art. 4 – Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, refuzul nejustificat al unei persoane, dupa ce a fost somata, în scris, de trei ori, de a prezenta, potrivit legii, organelor competente, documentele legale si bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicarii efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.
Art.5 - Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, împiedicarea, sub orice forma, a organelor competente, de a intra în sedii, incinte, ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, în conditiile prevazute de lege.
Art. 6 - Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda, retinerea si nevarsarea, cu intentie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Art. 7 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, punerea în circulatie, a formularelor tipizate cu regim special.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, tiparirea sau punerea în circulatie cu stiinta, de formulare tipizate cu regim special, falsificate.
Art. 8 - (1) Constituie infractiune de evaziune fiscala si se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, stabilirea cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, în scopul obtinerii, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari cu sume datorate bugetului general consolidat, chiar daca fapta nu a avut ca urmare efectuarea de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori de compensari cu sume datorate bugetului general consolidat.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi, asocierea în vederea savârsirii faptei prevazute la alin. (1).
Art. 9 - (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, urmatoarele fapte savârsite cu intentie:
a) sustragerea de la îndeplinirea obligatiilor fiscale prin exercitarea de activitati fara autorizatia prevazuta de lege;
b) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale ;
c) omisiunea, în tot sau în parte, a evidentierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
d) evidentierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale sau evidentierea altor operatiuni fictive;
e) alterarea sau distrugerea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) executarea de evidente contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
g) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
h) sustragerea, substituirea, degradarea sau înstrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si a Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 10.000 euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 1 an, iar limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 2 ani, iar limita maxima a acesteia se majoreaza cu 4 ani.
(4) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 3 ani, iar limita maxima a acesteia se majoreaza cu 8 ani.
(5) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 1.000.000 euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 8 ani, iar limita maxima a acesteia se majoreaza cu 12 ani.
(6) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) lit. a), b), d) - h) se pedepseste.
#PAGEBREAK#
Capitolul III
Cauze de nepedepsire si cauze de reducere a pedepselor
Art. 10- (1) În cazul savârsirii unei infractiuni prevazute de prezenta lege prin care s-a produs un prejudiciu bugetului general consolidat de pâna la 50.000 de euro, în echivalentul monedei nationale, faptuitorul care acopera integral prejudiciul cauzat nu se pedepseste.
(2) Dispozitiile prevazute la alin.(1) nu se aplica daca faptuitorul mai savârseste o infractiune prevazuta de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin.(1).
Art. 11 - (1) În cazul savârsirii unei infractiuni prevazute de prezenta lege prin care s-a produs un prejudiciu bugetului general consolidat de peste 50.000 de euro, în echivalentul monedei nationale, daca în cursul urmaririi penale sau al judecatii, pâna la pronuntarea hotarârii în prima instanta, învinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savârsita se reduc la jumatate.
(2) În cazul savârsirii unei infractiuni prevazute de prezenta lege prin care s-a produs un prejudiciu bugetului general consolidat de peste 50.000 de euro, în echivalentul monedei nationale, daca persoana condamnata în prima instanta si obligata la acoperirea prejudiciului cauzat, achita integral, în cursul judecatii în apel sau în recurs, sumele datorate, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savârsita se reduc cu o treime.
(3) Dispozitiile prevazute la alin.(1) si (2) nu se aplica daca faptuitorul mai savârseste o infractiune prevazuta de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin.(1) si (2).
Art. 12 - În cazul în care s-a savârsit o infractiune prevazuta de prezenta lege, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie.
Art.13 - Nu pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti ai societatii, iar daca au fost alese, sunt decazute din drepturi, persoanele care au fost condamnate pentru infractiunile prevazute de prezenta lege.
Capitolul IV
Dispozitii finale
Art. 14 - (1) La data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti de condamnare pentru vreuna din infractiunile prevazute de prezenta lege, instanta va comunica Oficiului National al Registrului Comertului o copie a dispozitivului hotarârii judecatoresti definitive.
(2) La primirea dispozitivului hotarârii judecatoresti definitive de condamnare, Oficiului National al Registrului Comertului va face mentiunile corespunzatoare în Registrul Comertului.
Art. 15 - În cazul în care, ca urmare a savârsirii unei infractiuni, nu se pot stabili, pe baza evidentelor contribuabilului, sumele datorate bugetului general consolidat, acestea vor fi determinate de organul competent potrivit legii, prin estimare, în conditiile Codului de procedura fiscala.
Art. 16 - Prezenta lege intra în vigoare în termen la 30 de zile de la data publicarii ei în Monitorul Oficial al României.
Art. 17 - La data intrarii în vigoare a prezentei legi se abroga:
a) Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 545 din 29 iulie 2003, cu modificarile ulterioare;
b) articolul 280 din Legea 53/2003 privind Codul muncii, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificarile ulterioare;
c) articolul 188 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 560 din 24 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Comentarii articol (0)