avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Evaziune fiscala?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Evaziune fiscala?

Se intampla uneori cand nu este curent ca in loc de bon fiscal sau factura sa dam un bilet cu produsul si suma cumparate de client, bilet ce il semnam dar nu il stamplam cu stampila rotunda ci cu o stampila cu numele si adresa firmei. In cazul in care clientul doreste acte, revine si ii facem factura sau bon fiscal.
Pe baza unei astfel de hartii pot fi acuzat de evaziune fiscala sau dubla contabilitate? Este ilegal? Ce ar trebui sa fac cand nu am curent/

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 09:32, 21 Iulie 2008
Emiti facutra fiscala si chitanta pentru fiecare produs. Pentru factura nu iti trebuie curent !!!! Intre timp ca sa fie in regula, anunti Administratia finaciara de situatia prin care o ai si o depui in 2 exemplare, un exemplar cu numarul de intrare ramane la tine pentru a putea face dovada in cazul unui control. O zi buna
Daca se intimpla prea des -SA SE INTRERUPA LUMINA SI SA NU AVETI CURENT-cumparati un generator de curent.Veti scapa sstfel de griji.:)
Pana sa fac tot ce mi-ati spus, pot fi acuzat de cineva de evaziune? Ideea este sa nu ma trezesc cu vreo acuzatie. Oricum nu mai emit acele biletele dar acum ma gandesc sa nu faca cineva reclamatie pe baza biletelor emise deja.
Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale Capitolul II - Infractiuni
Art. 3
Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei fapta contribuabilului care, cu intentie, nu reface documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control, desi acesta putea sa o faca.
Art. 4
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.
Art. 5
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.
Art. 6
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Art. 7
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani si interzicerea unor drepturi tiparirea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate.
Art. 8
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1).
(3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) si (2) se pedepseste.
Art. 9
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala katya24 katya24 Ce se intampla daca esti gasit cu evaziune fiscala dupa 3 ani de la neinregistrarea facturilor? Risti amenda sau inchisoare?...Si daca risti amenda?,,,care ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie ariana03 ariana03 Buna ziua as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in cazul infractiunii de evaziune fiscala. va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Nedeclararea venitului Flavius07 Flavius07 Pe langa amenda de 500-1.000 lei ( Art. 219 (2) d. ) pentru nedeclararea venitului obtinut in 2012 din activitati independente (declaratia 201), ce alte ... (vezi toată discuția)