Ne-am propus pentru acest sfarsit de saptamana sa va invitam sa descoperiti unul dintre sporturile de contact, un sport practicat la inceput de barbati, dar care in prezent are numerosi adepti din randul copiilor si femeilor: Jiu Jitsu Brazilian sau Gracie Jiu Jitsu, dupa numele celui recunoscut drept fondator.
De la inceputuri
Povestea Jiu Jitsu incepe in anul 1914, cand un judoka japonez pune piciorul pe tarmurile Braziliei. Mitsuyo Maeda, pe numele sau, facea parte din Kodokan, Institutul Japonez de Judo si a fost elevul lui Jigoro Kano, inventatorul Judo-ului si un vizionar al acelor vremuri.
Insa Maeda avea o filosofie proprie de lupta. El considera ca Judo-ul devenise prea traditional, pierzandu-si din eficacitate in luptele de strada si trebuia promovat prin confruntari adevarate, fara reguli, nu doar prin demonstratii publice ale tehnicilor.
Deasemenea, Maeda a devenit expert in Kosen, un stil de Judo orientat mai mult pe lupta la sol, strangulari sau luxatii decat pe proiectari.
Jiu Jitsu Brazilian a avut o explozie extraordinara in ultimii ani, devenind
cel mai practicat stil de arte martiale din Japonia, patria artelor martiale.
Legenda familiei Gracie
Dupa ce a avut o multime de lupte in Europa, Asia si America impotriva unor adversari mult mai masivi, proveniti din Box si Lupte Libere, Mitsuyo Maeda ajunge la inceputul secolului trecut in Brazilia, unde pune bazele unei comunitati japoneze.
Este abordat de un important diplomat local, Gastao Gracie, care il roaga sa-i predea fiului sau cel mare, Carlos, stilul lui de lupta. Carlos a preluat nu doar tehnicile, ci si filosofia de lupta a lui Maeda, punand alaturi de fratii sai bazele unui nou stil, numit
Gracie Jiu Jitsu sau Jiu Jitsu Brazilian.
Provocarea Gracie si nasterea Ultimate Fighting Championship (UFC)
In dorinta de a dovedi superioritatea stilului lor, familia Gracie a provocat practicantii altor sisteme de arte martiale la lupte fara reguli (vale-tudo). Atat Carlos cat si fratele sau, Helio, urmati de fiii acestora, au castigat multe confruntari impotriva unor practicanti de: lupte, box, karate, judo, kung-fu si alte stiluri.
In 1989, Rorion Gracie, alaturi de fratii sai: Rickson, Royce si Royler au deschis prima academie de Jiu Jitsu Brazilian din Statele Unite, pentru ca apoi, inspirati din luptele de vale-tudo din Brazilia, sa sa se numere printre cei care au infiintat UFC-ul (Ultimate Fighting Championship), cea mai mare organizatie de arte martiale mixte din prezent. Cel care a fost ales sa apere onoarea familiei a fost tanarul Royce, care a castigat 3 din primele 4 gale UFC, devenind o adevarata legenda. Mostenirea familiei Gracie a schimbat pentru totdeauna lumea artelor martiale.
Campionii Romaniei
In anul 2004, Tudor Mihaita a infiintat clubul sportiv Absoluto, care a devenit cunoscut pe plan international datorita rezultatelor remarcabile la Openul Ungariei si la campionatul european din Lisabona.
Ne mandrim cu rezultatele campionilor nostri: aur pentru Camil Moldoveanu in 2010 la centuri albe, in 2011 la albastre si 2012 la mov,
aur pentru Remus Corbei in 2011 si 2012 la centuri albastre,
master si argint pentru Tudor Mihaita in 2011 la centuri maro, master.
Care este echipamentul specific acestui sport?
Pentru a practica BJJ este nevoie de un Gi, similar kimono-ului japonez insa mult mai rezistent, pentru a preveni distrugerea lui in lupta. Centura are o banda neagra la unul din capete, deoarece promovarea de la o centura la alta este foarte lenta comparativ cu alte stiluri si multi maestri prefera sa acorde trese intermediare.
De asemenea, exista si competitii de Jiu-Jitsu no-Gi, unde participantii lupta in tinute lejere si nu au voie sa faca prize pe haine.
Datorita eficacitatii si notorietatii castigate,
Jiu Jitsu Brazilian a devenit cel mai practicat stil de arte martiale din Japonia (patria artelor martiale).
In prezent, campionatul mondial aduna la start mii de sportivi din intreaga lume.
Test:
Hobisti.ro te provoaca:
Gaseste-ti hobby-ul si aloca timp pentru el!
Pentru ca, gratuit sau costisitor, hobby-ul te energizeaza si iti aduce bucurie.
Comentarii articol (1)