Multe dintre afacerile tinerilor intreprinzatori vor fi afectate daca se vor aplica principiile prevazute de ACTA, in timp ce marile business-uri vor fi mai degraba protejate, se arata in cel mai recent studiu realizat de compania de consultanta Golden Mind&Spirit.
Potrivit unui studiu realizat recent de compania Golden Mind&Spirit, intreprinzatorii de succes care s-au lansat recent in afaceri si-au facut „primul milion“
cu ajutorul internetului.
"Multa creatie proprie, dar si o componenta de „copy/paste“, i-au ajutat pe tineri sa faca bani, pe multi chiar i-a scos dintr-o saracie crunta si i-a adus in zona unui venit suficient pentru dezvoltarea personala", scriu autorii studiului, care adauga ca, in acelasi timp, marile afaceri au devenit megaafaceri datorita globalizarii accelerate de internet.
Daca s-ar aplica intocmai principiile prevazute de AntiCounterfeiting Trade Agreement (
ACTA),
afacerile mici bazate de world wide web (www) ar fi afectate, in timp ce marile business-uri ar fi mai mult protejate decat afectate, se mai arata in studiul companiei Golden Mind&Spirit.
„Unul din principalele motive ar fi acela ca micii intreprinzatori sunt
downloaderi de pe net, in timp ce companiile mari sunt
uploaderi, iar ACTA loveste in zona de download. Nu cel care incarca o creatie fara acordul autorului este vizat, ci acela care o va descarca”, declara reprezentantii Golden Mind&Spirit.
Afacerile mici, in impas
Conform studiului, in momentul de fata, descarcarea de pe internet este
gratuita, pentru ca asa au permis uploaderii, insa materialele ce pot fi descarcate de pe internet – precum muzica, filmele, cartile si alte creatii culturale – ar putea deveni
contrafaceri si condamnate ca atare.
„Va trebui sa dai socoteala de unde ai muzica din playlist, filmele si alte documente sau chiar de unde ai sistemul de operare din laptop. Iar la un raspuns de genul „le-am descarcat de pe net, ca erau gratis“ risti
sanctiuni dintre cele mai aspre. Si cine da astfel de raspunsuri? Desigur, micul intreprinzator pentru care – in cele mai multe cazuri – laptopul este unicul patrimoniu al firmei”, se precizeaza in studiu.
Libertate de actiune pentru provideri
Studiul analizeaza si un alt aspect al aplicarii ACTA, potrivit caruia firmele care furnizeaza servicii de racordare la Internet vor avea
libertatea de a lua decizii fata de clientii lor.
Potrivit sursei citate, dn paragraful 12.1.b al ACTA se poate intelege ca providerii de internet
sunt obligati sa pastreze si sa furnizeze autoritatilor absolut toate log-urile cu activitatea online a tuturor abonatilor.
„Altfel spus, providerul tau poate oricand sa te parasca autoritatilor, dar si sa te santajeze cu informatiile pe care le detine privind site-urile pe care le-ai vizitat ori adresele de unde ai downloadat diverse documente”, spun realizatorii studiului.
Comentarii articol (13)