Potrivit comunicatului de presa publicat de MECTS, parteneriatul dintre cele 2 institutii a fost semnat miercuri, 22 februarie, si are drept scop cresterea sanselor de angajare a somerilor cu nivel scazut de educatie, prin facilitarea accesului acestora la programul "A doua sansa", in vederea finalizarii invatamantului primar (clasele I-IV) si a celui secundar inferior (clasele V-IX).
"Un semnal important pe care il primeam atat noi, cat si partenerii nostri de la ANOFM, era imposibilitatea unor tineri de a se angaja, deoarece nu aveau studiile finalizate. Or, angajamentul pe care ni l-am luat prin institutiile noastre consta tocmai in a-i ajuta pe cei care intampina astfel de dificultati in completarea studiilor", a declarat Oana Badea, secretarul de stat in Ministerul Educatiei.
Totodata, se doreste sprijinirea angajatorilor si a persoanelor care au incheiat contracte de ucenicie la locul de munca, in vederea asigurarii pregatirii teoretice a ucenicilor, conform standardelor ocupationale si a standardelor de pregatire profesionala, se mai arata in comunicat.
Potrivit datelor furnizate de MECTS, in licee va putea fi introdusa o materie optionala, care va permite elevilor sa afle mai multe informatii cu privire la Codul Muncii, contractul de munca, principalele masuri active in vederea ocuparii unui loc de munca, dosarul pentru somaj, institutiile abilitate pentru informarea si consilierea pentru ocuparea unui loc pe piata muncii.
„Este important pentru viitorii angajati, aflati acum pe bancile scolii, sa isi cunoasca atat drepturile, cat si responsabilitatile. Optionalul pe care il vom propune liceelor va contura competente legate de intrarea pe piata muncii, alegerea unui loc de munca, negocierea contractului, drepturile si responsabilitatile angajatului", a mai precizat Oana Badea.
„Vor fi initiate si desfasurate campanii de informare si consiliere in scoli in vederea promovarii masurilor active destinate tinerilor si pentru prevenirea riscului marginalizarii”, spun reprezentantii MECTS, care adauga ca vor fi organizate si stagii de pregatire practica in ANOFM si in agentiile judetene de ocupare a fortei de munca (AJOFM), atat pentru elevii de liceu cat si pentru studentii facultatilor de asistenta sociala, in vederea familiarizarii acestora cu activitatea serviciului public de ocupare.
Comentarii articol (0)