Din anul scolar 2010-2011, elevii de liceu vor putea studia disciplina optionala Administrarea calculatoarelor si a retelelor, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). Astfel, optionalul pus la dispozitie de Cisco poate fi utilizat in sistemul de invatamant ca oferta centrala de curriculum la decizia scolii (CDS).
Initiativa vine ca urmare a angajamentului MECTS luat in cadrul intalnirii cu reprezentantii Cisco.
In cursul lunii octombrie 2009, Secretarul de Stat, Oana Badea, a initiat un grup de lucru pentru introducerea cursurilor Cisco in liceele teoretice.
„Mi-am luat un angajament nu doar in fata Cisco, dar si a elevilor si profesorilor care asteptau aceasta oferta educationala. A fost un proiect pe care mi l-am asumat si pe care l-am dus pana la capat. Am convingerea ca optionalul va fi apreciat, pentru ca ofera absolventilor avantaje clare in integrarea pe piata fortei de munca. Mai mult, competentele dobandite ca urmare a absolvirii cursului, completeaza cu succes achizitiile dobandite pe parcursul scolaritatii elevului, astfel incat sa fie pregatit pentru provocarile ulterioare", a declarat Oana Badea.
Disciplina se poate studia in clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, 1 ora/saptamana, pe durata unui an, in cadrul curriculumului la decizia scolii (CDS), pentru filierele teoretica si vocationala, la toate specializarile. Optionalul ofera posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informatiei, cu accent pe componentele hardware, gestionarea si utilizarea acestora.
Competentele dobandite prin studiul acestui optional ofera absolventilor de liceu teoretic si vocational un sprijin in dezvoltarea competentelor pentru secolul XXI. Pentru liceele care aleg optionalul Administrarea calculatoarelor si a retelelor, continutul acestuia va fi disponibil online, in mai multe limbi, ceea ce ofera posibilitatea utilizarii lui in invatamantul bilingv sau cel pentru minoritatile nationale. Cursul este tradus in limbile maghiara, germana, franceza, italiana, rusa, poloneza, spaniola, portugheza, turca, araba, greaca, hindi si japoneza. La finalul cursului elevii au posibilitatea sa sustina un examen care, in conditiile promovarii, le ofera o certificare recunoscuta international in domeniul administrarii si utilizarii calculatoarelor (desktop si laptop), functionarii si securitatii retelelor de calculatoare. Continutul cursului este aliniat cu urmatoarele calificari: CompTIA A+ (SUA) si EUCIP IT Administrator (UE).
Programul Cisco Networking Academy a fost initiat ca urmare a semnarii, in 2005, a unui Memorandum de colaborare intre Ministerul Educatiei si Cisco. Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, in curriculumul obligatoriu din invatamantul profesional si tehnic. In cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs in limba engleza, accesul la sistemul de evaluare si testare online precum si formarea instructorilor. La randul sau, Ministerul Educatiei, prin Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, a introdus cursurile NetAcad in curriculumul obligatoriu, pentru un numar de 8 calificari din invatamantul preuniversitar: electronist retele de telecomunicatii, tehnician operator tehnica de calcul, tehnician de telecomunicatii, tehnician in automatizari, tehnician echipamente de calcul, tehnician infrastructura retele telecomunicatii, administrator retele locale si de comunicatii, analist programator. De la implementarea acestui program, 218 profesori/instructori au fost certificati pentru a preda IT Essentials 1 si 2. Alte 105 institutii de invatamant din toata tara, organizate sub forma unor Academii Locale Cisco, sunt autorizate sa ofere cursuri in cadrul programului Cisco Networking Academy. Nu in ultimul rand, incepand din anul scolar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din Romania si din strainatate. Ca urmare a obtinerii de fonduri europene, Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic a introdus versiunea in limba romana pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy.
Comentarii articol (3)