Guvernul a decis sa amane procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a marfurilor contrafacute (ACTA) pana cand Curtea Europeana de Justitie va termina de analizat Acordul, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
"S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, si, in acelasi timp, Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a Acordului", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Decizia Executivului vine dupa ce miercuri, 22 februarie 2012, Comisia Europeana (CE) a decis examinarea ACTA de catre Curtea Europeana a Justitiei, se arata int-un comunicat de presa al CE.
Potrivit comunicatului de presa, comisarul european Karel De Gucht a precizat ca "reprezentantii CE vor cere Curtii Europene de Justitie sa stabileasca daca prevederile ACTA incalca in vreun fel drepturile si libertatile fundamentale ale UE".
In legatura cu decizia de a trimite a acordului spre examinare la Curtea Europeana de Justitie, Karel De Gucht considera "ca este un pas important si necesar avand in vedere temerile cetatenilor din UE, temeri pe care le impartasesc".
Totodata, comisarul european a tinut sa explice faptul ca ACTA „nu va schimba nimic in Uniunea Europeana, dar va conta pentru statele membre. Nu vor fi cenzurate sau inchise website-urile, iar libertatea de expresie nu va fi atacata. ACTA va ajuta doar la punerea in aplicare a legislatiei deja existente”.
In ceea ce priveste prevederile ACTA, Asociatia pentru Tehnologie si Internet a tradus un document realizat de catre AccessNow.org in colaborare cu EDRi si TACD, care explica pe larg cateva dintre pericolele pe care le implica acest acord pentru oameni si companii.
Potrivit documentului tradus de Asociatia pentru Tehnologie si Internet, "ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul, negociat de catre un numar redus de tari, in coordonare cu anumite segmente ale industriei, este controversat atat din punct de vedere al procesului de elaborare, cat si in ceea ce priveste continutul sau".
Versiunea integrala a ACTA poate fi consultata aici.
Comentarii articol (3)