Ne mai putem bucura pentru doar cateva saptamani de pationarele in aer liber din toata tara. Afla ca nu trebuie neaparat sa-ti cumperi patine, ci le poti inchiria direct de la orice patinoar. Inchirierea echipamentului si intrarea pe gheata te costa pana la 25 de lei.
Sa descoperim impreuna dansul pe gheata
Acest sport a pornit de la pasiunea unor oameni pentru "dansul inaltator pe gheata" si a patruns rapid in programul Jocurilor Olimpice.
Stiati ca… initial, patinele erau confectionate din os de animal si erau legate de picior cu piele de animal? Abia in secolul al XIII-lea, osul a fost inlocuit de lemn si mai tarziu, olandezii au adus in scena metalul.
Suntei curiosi sa descoperiti inaintasii patinelor metalice? Le gasiti la Muzeul Sportului din Cluj, Brasov si Bucuresti.
Primul club de patinaj din lume a fost infiintat in anul 1742 la Edinburgh, in Scotia. In anul 1904, in Australia, la Melbourne, se construieste primul patinoar, iar patru ani mai tarziu acest sport este inclus in randul sporturilor de iarna si este recunoacut la nivel international.
Urmarim cu emotie reprezentatiile pe gheata ale marilor artisti si de fiecare data auzim in comentarii Triplu Axel, Dublu Lutz, Quadruplu Toe Loop. Am fost si noi curiosi sa descoperim la ce se refera si va impartasim cateva informatii.
Elementele de miscare au fost introduse rand pe rand de catre cei mai mari patinatori ai lumii in diferite momente de timp dintre care amintim:
- 1882 Axel (cu o rotatie si jumatate) - norvegianul Axel Paulsen, la Viena;
- 1909 Salchow - suedezul Ulrich Salchow, la Stockholm;
- 1910 Ritberger - germanul Werner Rittberger, la Berlin;
- 1913 Lutz - austriacul Alois Lutz, la Engelman;
- 1925 Dublu Salchow - suedezul Gillis Grasfstrspan;
- 1944 Dublu Lutz - americanul Richard Button, in SUA;
- 1962 Triplu Lutz - americanul Donald Jackson, la Praga;
- 1978 Triplu Axel - canadianul Very Taylor, la CM de la Otawa;
- 1986 Quadruplu Toe Loop - cehul Josef Sabovcik, la CE de la Copenhaga; performanta i-a fost contestata, saritura fiind considerata imperfect realizata (gheata atinsa cu piciorul liber, la aterizare);
- 1988 Quadruplu Toe Loop perfect - canadianul Kurt Browning, la CM de la Budapesta.
Cine stie, poate la urmatoarea competitie le povestesti chiar tu celor din jurul tau.
Patinajul face prima "pirueta" in tara noastra in secolul XIX-lea. Acum 138 ani, tot in luna februarie, membrii Asociatiei de patinaj din Cluj au participat la primul concurs de patinaj public. Clujul este cunoscut in istoria patinajului romanesc ca centrul unde patinajul a "facut prima alunecare pe gheta romaneasca".
Exemplul Clujului este urmat si de Bucuresti, unde in anul 1965 se construieste patinoarul Floreasca.
Desi patinatorii romani au inregistrat rezultate frumoase la nivel international, trebuie sa acceptam ca Romania nu le-a oferit un context de dezvoltare propice.
Inca din anul 1994, in lume existau 5235 de patinoare artificiale: 3500 in America, 1200 in Europa, 20 in Asia, 500 in Oceania si 15 in Africa.
Desi este trist si inadmisibil, Federatia Nationala de Patinaj nu detine patinoar propriu. Mai toti reprezentanti patinajului romanesc s-au antrenat in afara tarii. Ce este oare de facut? Sa stam cu mainile in san si sa asteptam sa ne "cada un patinoar"?
Distractie placuta si alunecare lina!
Test: Hobisti.ro te provoaca: Gaseste-ti hobby-ul si aloca timp pentru el!
Pentru ca, gratuit sau costisitor, hobby-ul te energizeaza si iti aduce bucurie.
Comentarii articol (1)