Teoria Inteligentei Multiple a fost dezvoltata de catre profesorul Dr. Howard Gardner in 1983, cu scopul de a-i ajuta pe educatori, profesori, psihologi si parinti sa inteleaga mai bine modalitatile prin care un copil proceseaza si asimileaza informatiile. Teoria lui Gardner nu numai ca a devenit un punct de referinta pentru expertii in educatie, dar a si atras atentia asupra modului in care copiii se exprima pe ei insisi.
Te intrebi ce tip de inteligenta are copilul tau? Citeste mai jos cele 8 tipuri de inteligenta descrise de profesorul Gardner, impreuna cu sfaturi despre cum sa il ajuti pe cel mic sa-si dezvolte si sa-si intareasca inclinatiile naturale:
1. Inteligenta lingvistica
Acest copil este interesat de scoala, ii place sa citeasca foarte mult, are un vocabular bogat, prefera materiile umaniste in detrimentul celor matematice, invata o limba straina cu usurinta, scrie si vorbeste corect, ii plac rimele si jocurile de cuvinte si isi verbalizeaza gandurile foarte usor.
Gandeste prin cuvinte si invata cel mai bine prin: vorbire, scriere, citire.
Sfat: Roaga-l sa-ti povesteasca despre cartile pe care le citeste, jucati-va jocuri de societate centrate pe folosirea vocabularului (de pilda Scrabble). Incurajeaza-l sa tina discursuri sau sa fie prezentator la serbarile de la scoala si inscrie-l la cursuri de teatru.
Cariere posibile: poet, scriitor, jurnalist, profesor, avocat, public speaker, om de publicitate, comunicator, actor.
2. Inteligenta logico-matematica
Acest copil este curios in legatura cu modul in care functioneaza lucrurile din jurul lui, ii plac matematica si calculele (in special daca le poate face direct in minte), il pasioneaza jocurile de strategie precum sahul sau jocul de dame, ghicitorile si puzzle-urile, il fascineaza experimentele, istoria naturala si este la curent cu tot ce misca in aria tehnologiei si a computerelor.
Gandeste prin argumentari si invata cel mai bine prin: categorisire, clasificare, rezolvare de probleme.
Sfat: Incurajeaza-l sa rezolve diferite tipuri de puzzle-uri, inconjoara-l de jocuri precum sah sau table, lasa-l sa descopere si sa-si dea singur seama de cum functioneaza anumite lucruri si indeamna-l sa puna cat mai multe intrebari.
Cariere posibile: om de stiinta, inginer, cercetator, contabil, programator, doctor, detectiv, matematician, inventator
3. Inteligenta spatiala si vizuala
Copilul are o inclinatie spre a citi si intelege usor grafice si harti, adesea viseaza cu ochii deschisi, are talent la desen, schiteaza sau sculpteaza, ii plac filmele si il pasioneaza sa desfaca lucrurile in bucati si apoi sa le asambleze la loc.
Gandeste in imagini si invata cel mai bine prin: vizualizare, culori si pictura, schite.
Sfat: Ofera-i cat mai multe oportunitati de a picta, colora si crea. Daruieste-i puzzle-uri 3D si jocuri care ii pun creativitatea la incercare, cum ar fi cele care implica labirinturi ori rezolvarea de probleme pe baza de indicii. Incurajeaza-l sa creeze si sa dezeneze cladiri sau obiecte de imbracaminte.
Posibile cariere: sculptor, mecanic, arhitect, graphic designer, designer de interior, designer de moda, caricaturist, fotograf, web designer, topograf, navigator, mecanic, artist.
4. Inteligenta corporalo-kinestezica
Copilul exceleaza la mai mult decat un singur tip de sport, da din picior sau are ticuri atunci cand i se cere sa stea la un loc, poate mima usor gesturile si miscarile corporale ale celorlalti, ii place sa atinga obiectele, se bucura de activitatile care implica miscare fizica si are o coordonare fina motorie foarte dezvoltata.
Gandeste prin senzatii (miscari) si invata cel mai bine prin: atingere, procesarea informatiilor prin intermediul senzatiilor corporale, miscare, interactiune cu spatiul inconjurator.
Sfat: Incurajeaza-l sa se implice si sa participe la activitatile sportive de la scoala. Cumpara-i jocuri care implica construirea a ceva din mai multe piese (cum ar fi Lego). Dezvolta-i coordonarea motorie prin activitati precum crearea de avioane din hartie, origami sau chiar tricotat. Inscrie-l la cursuri de dans.
Cariere posibile: dansator, pompier, chirurg, actor, atlet, profesor de sport.
5. Inteligenta muzicala
Acest copil iti va spune cand o piesa nu suna cum trebuie si isi aminteste foarte usor melodiile pe care le asculta. Are voce, are inclinatie spre instrumentele muzicale, vorbeste sau se misca ritmic, fredoneaza sau fluiera de unul singur si poate fi sensibil la zgomotele inconjuratoare.
Gandeste prin muzica si ritm si invata cel mai bine prin: inventarea unor melodii sau acorduri, cantand la instrumente.
Sfat: Incurajeaza-l sa invete sa cante la un instrument si sa scrie cantece, sa se alature corului sau trupelor de la scoala si sa ia lectii de dans.
Cariere posibile: muzician, cantaret sau compozitor.
6. Inteligenta interpersonala
Acest copil iubeste sa petreaca timpul cu cat mai multi prieteni, este un lider inascut, este altruist si ii ajuta adesea pe ceilalti sa rezolve diferite probleme. Citeste foarte usor oamenii si le intelege sentimentele in functie de expresiile faciale, gesturi sau voce.
Gandeste prin socializare si invata cel mai bine prin: impartasire, alaturi de alte persoane, relatii, cooperare, interviuri.
Sfat: Incurajeaza-l sa se implice in activitati de grup cu prietenii lui in afara sau in cadrul scolii. Ofera-i in dar carti care trateaza teme multi-culturale, calatoriti cat mai mult, implica-te alaturi de el in jocuri creative si imaginare, ajuta-l sa invete cum sa negocieze si cum sa imparta.
Cariere posibile: consilier, terapeut, politician, agent de vanzari, invatator sau profesor, antreprenor, sociolog, antropolog, ghid turistic, preot, infirmier, manager.
7. Inteligenta intrapersonala
Acest copil are o inclinatie spre a fi independent, isi stie punctele tari si punctele slabe si se descurca foarte bine atunci cand este lasat sa se joace sau sa invete de unul singur. Are interese sau hobby-uri despre care nu vorbeste foarte mult, se auto-ghideaza in tot ceea ce face, are o incredere ridicata in sine si invata din propriile greseli sau succese.
Gandeste prin oglindire (reflectare) si invata cel mai bine prin: activitati pe care le intreprinde de unul singur, autodidactica, proiecte individuale, avand un spatiu personal, intim.
Sfat: Ajuta-l sa-si stabileasca obiective si sa identifice pasii necesari pentru a le indeplini. Incurajeaza-l sa se implice in proiecte individuale si sugereaza-i sa tina un jurnal. Ofera-i spatiul de care are nevoie si lasa se se retraga de cate ori simte nevoia, pentru a reflecta si pentru a-si intelege particularitatile.
Cariere posibile: filosof, cercetator, invatator, profesor, scriitor, artist, psiholog, consilier, autobiograf.
8. Inteligenta naturalista
Acest copil vorbeste mereu despre animalele lui preferate si despre sporturi in aer liber, se simte cel mai bine afara, in spatii deschise, ii place sa mearga la Zoo si are o legatura puternica cu natura si tot ce tine de mediul inconjurator. Ii place sa se joace afara, sa adune si sa observe insecte, plante si frunze si il pasioneaza bilologia, astronomia, meteorologia sau zoologia.
Gandeste prin mediul inconjurator si invata cel mai bine prin: clasificare, observatii in aer liber, experimente in natura, miscare, interactiune cu spatiul inconjurator.
Sfat: Mergeti des in vizita la muzee, expozitii stiintifice si Gradina Zoologica. Incurajeaza-l sa tina un caiet unde sa treaca observatii cu privire la lumea inconjuratoare, sa inceapa un ierbar sau o colectie de insecte. Implica-l in ingrijirea gospodariei daca locuiti la marginea orasului sau ia-i un animal de casa. Plantati si gradinariti impreuna si observati evolutia plantelor.
Cariere posibile: biolog, veterinar, farmacist, ecolog.
---
Nu te ingrijora daca punctele tari ale micutului tau se incadreaza doar in cateva dintre cele 8 tipuri de inteligenta. Acest lucru este absolut normal. Desi teoretic copiii au potentialul de a fi inteligenti in toate cele 8 modalitati, in realitate fiecare dintre ei are o inclinatie puternica spre o anumita inteligenta, puncte tari in unele aspecte si puncte slabe in altele.
Pe masura ce descoperi stilul de invatare care i se potriveste copilului tau, este important sa-l ajuti sa-si dezvolte abilitatile si sa ii oferi cat mai multe oportunitati de a se exprima liber. Insa acest lucru nu inseamna ca nu este bine sa experimentati si cu celelalte stiluri. Ideea este aceea ca micutul tau s-ar putea sa nu realizeze ce tip de inteligenta i se potriveste pana in momentul in care experimenteaza situatii care ii scot caracteristicile la suprafata.
Probabil ca micutul tau nu va ajunge niciodata un print sau o printesa, dar s-ar putea sa scrie un roman despre viata regala. Poate ca nu o sa fie niciodata astronaut si nu o sa puna piciorul pe Marte, dar o sa construiasca generatia urmatoare de rachete. Orice tip de inteligenta este specifica piticului tau, asigura-te ca citesti indiciile corecte din mers si ca il sprijini sa devina ceea ce isi doreste el sa devina.
Tu ce surpriza i-ai pregatit copilului tau de Craciun? Ofera-i inca doua zile din Magia Sarbatorilor de Iarna la Atelierele Micilor Spiridusi!
Comentarii articol (3)