In lumea asta din ce in ce mai superficiala, in care a eticheta un om pare sa fi devenit de zece ori mai usor decat a eticheta un borcan, intr-o lume in care oricine nu e de acord cu tine e un prost iar a fi inteligent e calitatea suprema, Gardner a venit acum cativa ani si a zis “Stop! Tot ceea ce credeati ca stiti despre inteligenta e gresit!”.
A avea un IQ mare nu te face inteligent. De fapt, conform teoriei inteligentelor multiple elaborate de Gardner, exista nu mai putin de 9 tipuri de inteligenta incepand cu cea logico-matematica si terminand cu inteligenta existentiala, un concept in care mintea si sufletul par sa reusesca, in sfarsit, sa se mai si intersecteze.
Prin existenta acestor 9 tipuri de inteligenta justifica Howard Gardner succesul extraordinar al unor oameni al caror IQ traditional nu ar fi sarit peste medie. Toate aceste lucruri sunt insa subiectul cartii Frames of Mind, scrierea ce l-a facut celebru pe autor. Prezenta carte se vrea o continuare.
In Tratat de razgandire, profesorul de cognitie si educatie de la Harvard, vorbeste de fapt despre persuasiune, despre cum sa ii faci pe ceilalti sa se razgandeasca, despre cum sa ii convingi ca ideile tale sunt corecte. Mai vorbeste insa si despre altceva, iar aici vine partea cu adevarat interesanta a cartii: Gardner explica in detaliu cum sa iti provoci propria razgandire, daca vreti, un fel de programare neuro-lingvistica (NLP) ceva mai stiintifica.
Desi are doar 250 de pagini, cartea se citeste greu. E densa, contine foarte multe informatii nu usor de digerat iar Gardner nu se da in laturi de la a folosi termeni stiintifici, in special din domeniul psihologiei, justificand astfel si primul cuvant din titlul cartii.
Tratat de razgandire e o lucrare exhaustiva, iar in putinele locuri in care autorul simte ca s-ar mai fi putut spune ceva, exista trimiteri catre alte carti ale sale sau ale celebrului psihanalist Erik Erickson. Multe exemple, analize pas cu pas ale unor razgandiri celebre si pareri argumentate in ceea ce priveste tipurile de inteligenta care au facut ca personaje cum ar fi Napoleon, Gandhi sau Mandela sa ramana in istorie, toate acestea fac din Tratat de razgandire una dintre cele mai bune carti citite de mine in ultimul an.
Scrisa de Andrei Rosca
Comentarii articol (0)