Potrivit reglementarilor, pe autostrazi nu au voie sa circule:
- pietonii;
- autovehiculele cu gabarite sau mase depasite, fara autorizatie speciala de transport;
- vehiculele cu tractiune animala;
- animalele;
- vehiculele trase sau impinse cu mana;
- bicicletele si mopedele;
- tractoarele si masinile autopropulsate pentru lucrari agricole;
- vehiculele care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.
- invatarea conducerii unui vehicul;
- incercarile prototipurilor de sasiuri si de autovehicule;
- manifestatiile, defilarile, caravanele publicitare;
- antrenamentele si competitiile sportive de orice fel;
- cortegiile.
Ai ajuns pe autostrada. Ce nu ai voie sa faci?
Codul rutier prevede anumite limitari si pentru autovehiculele care au voie sa circule pe autostrazi. Astfel, acestora le este interzis sa circule, sa opreasca sau sa stationeze pe banda de urgenta (fac exceptie doar cazurile justificate si autovehiculele cu regim de circulatie prioritar). Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi poate fi de 280 lei sau de 350 lei, la care se adauga si 3 puncte de penalizare.
De asemenea, in circulatia pe autostrazi conducatorii de autovehicule sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire. Daca incalca aceasta prevedere, soferii risca doua puncte de penalizare si o amenda de 140 lei sau 210 lei.
In plus, pe autostrada este interzisa si circulatia sau stationarea pe spatiul care separa sensurile de circulatie pe autostrada, dar si stationarea ori parcarea autovehiculelor pe autostrada in alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate. Pentru nerespectarea acestor reguli, conducatorii auto pot primi 6 puncte de penalizare si o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (cuprinsa intre 630 si 1400 de lei).
Potrivit Codului Rutier, aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care executa pe autostrada manevra de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile.
In acelasi timp regementarile rutiere stabilesc ca circulatia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de marfuri se efectueaza, de regula, numai pe banda marginala din partea dreapta a autostrazii, in sensul de mers. Amenda in acest caz este de minim 630 de lei si de maxim 1400 de lei.
Limite de viteza pe autostrada
Codul Rutier stabileste ca limita de viteza pe autostrada este de 130 km/h. Amenzile pentru depasirea acestei viteza cresc gradual, in functie de cat de grava este contraventia.
Astfel, sanctiunile pentru incalcarea limitei de viteza sunt urmatoarele:
- pentru depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime: 2 puncte de penalizare + amenda de 140 sau 210 lei;
- pentru depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime: 3 puncte de penalizare + amenda de 280 sau 350 de lei;
- pentru depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime : 4 puncte penalizare + amenda cuprinsa intre cuprinse intre 420 si 560 de lei;
- pentru depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime: 6 puncte de penalizare + amenda cuprinsa intre 630 si 1400 de lei.
- pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime – + amenda cuprinsa intre 630 si 1400 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Potrivit reglementarilor legale, conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv se pedepseste cu o amenda de 140 sau 210 lei.
Comentarii articol (21)