Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu neconstitutionalitatea prevederilor Legii Lustratiei, se precizeaza intr-un comunicat publicat recent de institutie. Legea lustratiei interzice unor categorii de persoane care au fost platite de regimul comunist sa mai ocupe anumite functii publice si sa candideze la ele, pe o perioada de 5 ani.
Prin decizia sa, CSM se alatura demersului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a hotarat sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu
neconstitutionalitatea prevederilor Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, se precizeaza in documentul de presa.
Hotararea CSM vine ca urmare a solicitarii Asociatiei Procurorilor din Romania (APR), se mai explica in documentul de presa. Astfel, prin adresa trimisa Consiliului Superior al Magistraturii in data de 2 martie 2012, APR solicita ca CSM sa ia in discutie Legea Lustratiei si
sa ceara institutiilor abilitate sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi, calificand-o drept "atentat la democratie si la Statul de drept".
In sustinerea solicitarii, APR arata, printre altele, ca legea aduce o "grava atingere prestigiului autoritatii judecatoresti" si ca este "lipsita de eficienta juridica, nefiind actuala, necesara si utila", avand in vedere perioada mare de timp care a trecut de la caderea regimului totalitar comunist.
CSM a hotarat totodata transmiterea unei solicitari catre Avocatul Poporului pentru a aprecia asupra sesizarii Curtii Constitutionale.
Legea lustratiei a fost adoptata in februarie 2012 de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, si
interzice unor categorii de persoane care au fost platite de regimul comunist sa mai ocupe anumite functii publice si sa candideze la ele, pe o perioada de 5 ani.
Proiectul de lege prevede, printre altele, ca vor fi lustrate
persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.
Aceste persoane nu vor mai avea
dreptul sa candideze la anumite functii publice, cum ar fi cea de senator, deputat, ministru, membru al Parlamentului European, consilier local sau judetean, presedinte al Consiliului Judetean sau secretar de stat.
Comentarii articol (3)