Ordinul ANAF nr. 418/2012 prin care se aproba formularul 311 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 199, din 27 martie 2012.
Potrivit acestui ordin, formularul 311 se va utiliza pentru declararea taxei pe valoarea adaugata de catre contribuabilii carora le-a fost anualata inregistrarea in scopuri de TVA, dar care, in perioada in care nu au avut cod valid de TVA, au efectuat operatiuni pentru care sunt obligate la plata taxei pe valoarea adaugata.
Formularul este necesar in conditiile in care OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal la finalul anului 2011, a dat posibilitatea Fiscului sa anuleze din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unei persoane impozabila in anumite situatii precizate de Codul fiscal. Contribuabili pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar vor avea obligatia de plata a TVA, in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA.
De asemenea, conform noilor reglementari din OUG nr. 125/2011, persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
Declaratia la care se refera OUG nr. 125/2011 este tocmai formularul 311, pe care ANAF l-a introdus in lista de declaratii fiscale.
Potrivit instructiunilor de completare din fomular, declaratia 311 „Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal”, se depune pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate si/sau achizitiile de bunuri si/sau de servicii pentru care persoana este obligata la plata taxei.
Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta aceasta se afla inregistrata ca platitor de impozite si taxe, astfel:
- direct sau prin imputernicit, la registratura sau,
- la posta, prin scrisoare recomandata.
Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicit inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular.
In instructiunile de completare a formularului 311 se precizeaza ca perioada de raportare se completeaza cu anul si luna in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii si/sau achizitiile de bunuri si/sau servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
Puteti descarca declaratia 311 din fisierul atasat.
Atentie! Reamintim ca ANAF poate anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unei persoane impozabile daca aceasta:
- este declarata inactiva;
- a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului;
- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, si anume atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent;
- nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este in inactivitate/inactivitate temporara. Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul;
- in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/ prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare;
- persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Comentarii articol (39)