Formularul 307, introdus in 2011, este utilizat in prezent pentru declararea sumei rezultate ca urmare a ajustarilor taxei pe valoarea adaugata, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor.
ANAF a modificat acest formular astfel incat sa poata fi utilizat si pentru declararea sumelor rezultate ca urmare a ajustarilor de TVA in cazul persoanelor impozabile carora ANAF le-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA.
Mai exact, OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal, la finalul anului 2011, a introdus, incepand cu 1 ianuarie 2012, o noua obligatie declarativa pentru persoanele impozabile carora le-a fost anulata din oficiu de catre Fisc inregistrarea in scopuri de TVA. Concret, aceste persoane care si-au pierdut codul de TVA care nu au efectuat ajustarile de taxa conform art.128 alin.(4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal in ultimul decont depus inaintea scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau care au afectuat ajustari incorecte trebuie sa depuna o declaratie privind sumele rezultate ca urmare a ajustarilor taxei pe valoarea adaugata.
Modificarile la declaratia 307 sunt cuprinse in Ordinul ANAF nr. 640/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial nr. 316, din 16 mai 2012.
Acest ordin abroga prevederile Ordinului ANAF nr. 3194/2011, publicat in 3 octombrie, care reglementa pana acum continutul si modelul declaratiei 307.
Reamintim ca, incepand de la 1 ianuarie 2012, organele fiscale au dreptul sa anuleze din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane impozabile daca aceasta:
- este declarata inactiva;
- a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului;
- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, si anume atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent;
- nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este in inactivitate/inactivitate temporara. Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul;
- in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/ prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare;
- persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
In plus fata de reglementarile actuale, conform noilor instructiuni de completare, declaratia 307 ar urma sa se depuna pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit obligatia de declarare a sumelor rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, pentru persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata.
Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta aceasta se afla inregistrata ca platitor de impozite si taxe, astfel:
- direct sau prin imputernicit, la registratura sau,
- la posta, prin scrisoare recomandata.
In situatia in care din declaratie rezulta taxa pe valoarea adaugata de plata la bugetul de stat, aceasta se achita, pana la data depunerii declaratiei, potrivit prevederilor art.157 din Codul fiscal, in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 „TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor” deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul numeric personal al platitorului, dupa caz.
In schimb, sumele negative rezultate ca urmare a ajustarilor de TVA se restituie potrivit procedurii legale aplicabile in materie.