Schimbarea modelelor de afaceri, amplificarea fenomenului de globalizare, transformarea functiilor departamentului financiar si dinamica modificarilor legislative exercita o presiune din ce in ce mai mare asupra managementului din domeniul TVA. Riscurile implicate de neindeplinirea obligatiilor declarative, dar si provocarile din domeniul TVA sunt intr-o continua crestere, spun specialistii de la KPMG.
Astfel, 63% dintre societatile comerciale multinationale nu au o persoana responsabila la nivel global specializata in domeniul TVA. Astfel, intrebarea care apare este urmatoarea: cine este persoana responsabila pentru gestionarea acestor obligatii fiscale complexe si semnificative din punct de vedere financiar, ce determina aparitia multor provocari si daca respectiva persoana are resursele si aptitudinile necesare?
Sondajul, de asemenea, indica faptul ca majoritatea societatilor – 59% – au intre 1 si 10 angajati cu norma intreaga (sau echivalentul acestora) specializati in domeniul impozitarii indirecte la nivel global si un sfert dintre subiectii chestionati nu au niciun specialist in domeniul TVA, angajat cu norma intreaga. Avand in vedere faptul ca nivelul fluxurilor de numerar in materie de TVA pe care societatile comerciale multinationale le gestioneaza variaza intre 1 si 10 miliarde de dolari, o concluzie ar putea fi aceea ca sunt alocate resurse insuficiente in acest sens.
Doar 32% dintre subiectii chestionati au caracterizat politicile din domeniul TVA ca fiind foarte bune sau excelente. Mai mult, doar 20% dintre respondenti au calificat procesul de implementare al acestor politici ca fiind unul foarte bun sau excelent. Astfel, ar reiesi faptul ca cei mai multi agenti economici nu reusesc sa ajunga la nivelul la care ar trebui sa se situeze din acest punct de vedere.
Un avantaj evidentiat prin rezultatele acestui sondaj ar fi acela ca un numar mare de agenti economici sunt in proces de redresare si de implementare ale politicilor de gestionare a TVA, o imbunatatire evidenta observandu-se comparativ cu rezultatele sondajului efectuat anul trecut.
In ceea ce priveste investitiile viitoare in aceasta sfera, acestea vor avea un rol fundamental, avand in vedere sporirea atributiunilor departamentelor de impozite indirecte -acestea variind intre preintampinarea unor noi obligatii in materie de TVA, coordonarea mai multor inspectii in materie de TVA, reprezentarea agentilor economici in fata autoritatilor fiscale din diverse state si oferirea unor servicii de asistenta fiscala ce aduc valoare adaugata si sunt adaptate afacerilor ce se extind rapid.
”Avand in vedere situatia la nivel global, putem afirma ca, cel putin din punct de vedere al managementului TVA, societatile romanesti au un drum foarte lung de parcurs. Marea majoritate a societatilor comerciale multinationale au, in medie, doar o persoana alocata cu norma intreaga care sa acopere obligatiile fiscale, inclusiv TVA, in timp ce multe alte societati nu au nicio persoana alocata cu norma intreaga pentru taxe” afirma Ramona Jurubita, Partener si Lider al Departamentului Impozite Indirecte din KPMG Romania.
”Avand in vedere ca trendul la nivel global, dar si in Romania, este indreptat catre impozitarea indirecta, este recomandat ca societatile sa analizeze cu atentie modalitatea de gestionare a departamentului de taxe, inclusiv a TVA”, conchide Jurubita.