Nimic nu poate fi mai suparator pentru un candidat decat lipsa raspunsurilor la aplicatiile pe care le trimite. Pentru a avea mai mult succes, cei de la PortalHR ne spun astazi ce greseli trebuie sa evitam cand cautam un loc de munca.
Cand se intampla sa nu primim raspuns la aplicatiile trimise, tendinta este sa dam vina pe altii: pe firmele de recrutare pentru ca sunt neserioase si nu isi aloca timp sa raspunda, pe potentialii angajatori pentru ca apeleaza mai degraba la recomandari/ relatii si nu iau in calcul un candidat necunoscut etc.
Exista insa o probabilitate destul de mare ca vinovatul sa fie chiar candidatul. Iata
7 greseli majore pe care le comit (cu sau fara voie) candidatii:
1. Nu te intereseaza cum arata “brandul” tau online.
Daca ti se pare ca toate povestile despre social media sunt un moft si ca investirea timpului in astfel de metode de comunicare a profilului tau este o moda, s-ar putea sa pierzi din start un avantaj. Cu siguranta ca ponderea informatiilor din online nu este majoritara intr-o decizie de selectie a aplicatiei tale, dar iti poti oare permite ca intr-o perioada in care cererea depaseste cu mult oferta sa nu ai grija de toate fatetele “brandului” tau profesional?
2. Faci greseli de gramatica si/ sau de ortografie.
Nu-ti supraestima competentele sau experienta. Ai putine sanse ca CV-ul tau sa treaca de etapa de selectie daca scrii cu greseli, indiferent de limba pe care o folosesti.
3. Nu multumesti dupa interviu.
Avand in vedere realitatile locale, nu am insista neaparat pe o scrisoare trimisa dupa ce a avut loc interviul, cat mai degraba pe un mail de multumire elaborat in termeni foarte concisi (nimeni nu citeste reluari obositoare si excesive de informatii deja discutate).
4. Vrei sa stii de la inceputul discutiei care este salariul.
Practic, aceasta este cea mai puternica motivatie pentru acceptarea sau refuzul unei discutii? De fapt, daca pui de la inceput intrebarea despre salariu, faci o mare confuzie. Un interviu poate sa fie un mijloc catre jobul dorit, dar de cele mai multe ori este mai mult decat atat. Este o ocazie pe care nu merita sa o ratezi de a afla mai multe despre o companie si o pozitie vacanta pe care un anunt e putin probabil sa le poate descrie la adevarata lor dimensiune. Atata vreme cat nu stii de fapt ce este si ce inseamna jobul respectiv pentru compania care angajeaza, discutia despre salariu seamana cu achizitionarea pisicii in sac. Mai mult decat atat, s-ar putea ca “posesorul pisicii” nici macar sa nu-si doreasca sa ti-o vanda tie, un motiv in plus pentru care intrebarea despre bani isi are locul mai degraba catre sfarsitul interviului.
5. Nu discuti cu HR-ul, iti trimiti CV-ul Directorului General.
Daca in compania care angajeaza exista functia de HR, ea e inclusa in schema organizationala din cateva motive. Unul este si acela de eficientizare. Fiecare face ceea ce trebuie sa faca. In recrutare, etapa interviului cu HR-ul este sarita doar foarte rar, iar decizia de a face acest lucru este interna si nicidecum o consecinta a unei aplicatii primite direct de catre GM/CEO. In plus, a refuza discutia cu HR-ul pe motiv ca acesta este “incompetent” nu lasa decat o impresie de lipsa de respect si nicidecum de flexibilitate inspirata (cum ai putea crede).
6. Trimiti acelasi CV si aceeasi scrisoare de intentie indiferent de jobul la care aplici.
Nu spune nimeni ca trebuie sa schimbi continutul CV-ului in functie de jobul care te intereseaza. Atunci cand se vorbeste de adaptarea CV-ului si a scrisorii de intentie, specialistii se refera mai degraba la forma si la modalitatea de a scoate in evidenta acele experiente/ competente/ cunostinte, care te pot recomanda mai degraba pentru o anumita pozitie decat pentru alta.
7. Ai fost la interviu si nu mai faci nimic pana nu primesti raspuns.
Simplul fapt ca ai participat la un interviu nu justifica atitudinea de “saci in caruta”. Un interviu este doar o etapa intr-un proces de evaluare si pana cand nu primesti o oferta oficiala nu ai niciun motiv sa opresti cautarea unui job, sa nu mai participi la alte interviuri sau (si mai exagerat) sa afirmi ca esti deja ca si angajat (numai pentru ca tie ti s-a parut ca ai facut o impresie buna).
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
Comentarii articol (3)