Potrivit acestui proiect de lege, începând cu aceasta data, 01 ianuarie 2007, se va suspenda în armata executarea serviciului militar obligatoriu, în calitate de militar în termen sau în calitate de militar cu termen redus. Sunt cele doua forme care existau pe actuala legislatie. Ultima încorporare a recrutilor pentru militari în termen va avea loc în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. Acestea sunt si datele pâna la care se va continua aplicarea prevederilor legii 46 din 1996, privind pregatirea populatiei pentru aparare. De altfel, Ministerul Apararii Nationale, înca din anul 2004 nu a mai facut încorporari pentru fortele navale, iar începând din acest an, spre sfârsitul acestui an , nu vom mai face încorporari nici pentru fortele aeriene.
Dupa 01 ianuarie 2007, cetatenii care îndeplinesc conditiile prevazute de legislatie, vor avea posibilitatea sa efectueze serviciul militar pe baza de voluntariat si de aceea, pâna la sfârsitul anului viitor, ministerul va organiza sistemul de recrutare si selectie a cetatenilor, pentru îndeplinirea îndatoririlor militare pe baza de voluntariat în armata. Un lucru important de retinut este faptul ca pe durata starii de razboi, de mobilizare sau de asediu, executarea serviciului militar în armata devine obligatorie pentru barbati.
În aceasta idee, înca din timp de pace, la împlinirea vârstei de 20 de ani tinerii vor trebui sa se prezinte la centrele militare pentru a fi luati în evidenta militara.Eliminarea stagiului militar obligatoriu tine cont de necesitatea mentinerii unei capacitati militare adecvate care sa raspunda misiunilor armatei în contextul geostrategic actual si obligatiilor internationale asumate de România conform intereselor si obiectivelor de securitate. În privinta avantajelor pe care le ofera aceasta noua lege, este de mentionat ca, prin profesionalizarea completa a armatei vom avea o mai mare stabilitate a organismului militar, iar personalul va fi mai motivat, reducându-se problemele de disciplina militara.
De asemenea, costurile privind instruirea vor fi diminuate, prin aceea ca efectele pregatirii militarilor voluntari vor fi extinse pe o perioada mai mare de timp. În prezent cheltuim aproximativ 2200 de dolari pentru un militar în termen si circa 1100 de dolari pentru un militar cu termen redus, pentru a-i face instruirea. Stiti foarte bine, dupa cele trei luni de instruire, ei mai pot fi folositi doar trei luni - militarii cu termen redus - si respectiv noua luni - ceilalti militari, urmând sa vina noul ciclu de recruti care sa fie de asemenea instruiti. P
entru militarii cu contract de munca cu armata, se instruiesc o singura data, iar contractul de munca daca este pe o perioada de cinci ani nu mai sunt noi cheltuieli cu instruirea. În schimb militarii profesionisti fac fata provocarilor crescânde ale câmpului de lupta si pot dovedi o instruire temeinica si la înalti parametri, care sa le permita sa deserveasca tehnologia militara complexa.Aplicarea prevederilor proiectului noii legi nu presupune costuri care sa exceada fondurile repartizate anual armatei prin bugetul de stat sau, cu alte cuvinte, nu avem nevoie de alocatii suplimentare pentru a pune în practica acest proiect de lege.
Este foarte clar ca, daca în sedinta de saptamâna viitoare a Guvernului se va adopta acest proiect de lege, începând din septembrie, când începe noua sesiune parlamentara, el va intra în agenda de lucru a Parlamentului. Am tinut foarte mult ca acesta lege sa fie adoptata în anul 2005, pentru ca anul 2006 trebuie sa fie anul pregatitor pentru Ministerul Apararii Nationale, trebuie sa ne formam aceste centre zonale în care sa luam în evidenta pe toti tinerii peste 20 de ani si, de asemenea, sa facem selectia tuturor celor care vor, pe baza de voluntariat, sa se angajeze în Armata Româna.
Comentarii articol (1)