Proiect de Lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu în armatã ºi trecerea la serviciul militar pe bazã de voluntariat
EXPUNERE DE MOTIVE
În actualul context al securitãþii internaþionale, când România este membru al NATO, conducerea instituþiei militare a analizat posibilitãþile de continuare a reformei armatei, a restructurãrii acesteia ºi a profesionalizãrii ei, având la bazã voluntariatul.
În ceea ce priveºte îndeplinirea îndatoririlor militare, concretizatã, în prezent, prin obligativitatea cetãþenilor români bãrbaþi apþi de a satisface stagiul ca militar în termen sau cu termen redus, s-a ajuns la concluzia cã renunþarea la serviciul militar obligatoriu se poate produce progresiv în armatã, având ca termen 1 ianuarie 2007.
Deºi, în aparenþã, folosirea conscripþilor costã mai puþin, aceºtia primind solde relativ mici în comparaþie cu salariile practicate la nivel naþional, de fapt, fonduri substanþiale sunt cheltuite pentru recrutarea ºi încorporarea lor ºi, mai departe, pentru hrãnire, echipare, cazare ºi instruire.
În ciuda investiþiei acestor fonduri, militarii în termen ºi cu termen redus pot fi extrem de puþin utilizaþi ca forþã de luptã modernã într-o armatã cu sarcini care exced apãrarea directã a þãrii ºi care contribuie din ce în ce mai mult la misiunile internaþionale în sprijinul pãcii ºi acordarea de ajutoare umanitare internaþionale.
Militarii de astãzi trebuie sã facã faþã provocãrilor crescânde ale câmpului de luptã ºi sã dea dovada unei instruiri temeinice ºi la înalþi parametri care sã le permitã sã deserveascã, într-un mod perfecþionist, tehnologia militarã complexã.
Având în vedere cele susmenþionate dar ºi faptul cã profesionalizarea armatei va genera mai multã stabilitate organismului militar, o forþã incomparabil mai motivatã, mult mai puþine probleme de disciplinã ºi costuri sensibil diminuate de instruire, s-a concluzionat, în mod indubitabil, cã armata trebuie sã opteze pentru o forþã bazatã în totalitate pe voluntariat.
Prevederile legii sunt în acord cu principiile stipulate de Constituþie care dispune, la art. 55 alin. (2), cã prin lege organicã se vor stabili condiþiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare.
Aplicarea prevederilor prezentului proiect de act normativ nu presupune costuri care sã exceadã fondurile repartizate anual armatei prin bugetul de stat.
TEXT INTEGRAL
Proiect de Lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu în armatã ºi trecerea la serviciul militar pe bazã de voluntariat
Art. 1. - Cetãþenii români, bãrbaþi ºi femei, care îndeplinesc condiþiile prevãzute de legislaþie, pot efectua, pe bazã de voluntariat, orice formã a serviciului militar, fãrã discriminare.
Art. 2. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, în armatã, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen ºi militar cu termen redus, se suspendã.
(2) Pe durata stãrii de rãzboi, a stãrii de mobilizare, precum ºi pe timpul stãrii de asediu, executarea serviciului militar în armatã, în formele prevãzute la alin. (1) devine obligatorie, pentru bãrbaþi, în condiþiile legii.
(3) Ultima încorporare a recruþilor, pentru militarii în termen, va fi în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006.
Art. 3. - Dupã data prevãzutã la art. 2 alin. (1), cetãþenii români, bãrbaþi, la împlinirea vârstei de 20 de ani, se vor prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidenþã militarã, selecþionare, stabilirea aptitudinilor ºi opþiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare în situaþiile prevãzute la art. 2 alin. (2).
Art. 4. - Pânã la sfârºitul anului 2006, Ministerul Apãrãrii Naþionale va întreprinde mãsurile necesare pentru organizarea ºi funcþionarea sistemului de recrutare ºi de selecþie a cetãþenilor pentru îndeplinirea îndatoririlor militare pe bazã de voluntariat, în armatã.
Art. 5. - În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Guvernul va prezenta Parlamentului proiectul de Lege privind pregãtirea populaþiei pentru apãrare ºi cel al Legii privind statutul soldaþilor ºi gradaþilor voluntari din armatã.
Art. 6. - Dispoziþiile Legii nr. 46/1996 privind pregãtirea populaþiei pentru apãrare ºi ale actelor normative emise pentru executarea acestora se aplicã în continuare în armatã, în mãsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi
Nota redactiei Avocatnet.ro
Data la care Ministerul Apararii Nationale a adus la cunostinta proiectul este 23.06.2005.
Comentarii articol (0)