Conform MECTS, Codul de etica reprezinta o garantie a cresterii calitatii si prestigiului invatamantului preuniversitar, crestere ce se va realiza prin reducerea practicilor inadecvate si/ sau imorale ce pot aparea in mediul educational preuniversitar si prin autodisciplinarea persoanelor responsabile cu instruirea si educatia.
Meditatiile interzise si obligatia de a asigura protectia elevilor
Pentru a asigura un invatamant de calitate, cadrele didactice trebuie sa respecte o serie de norme de conduita in relatia cu elevii, precum ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a copiilor, dar si asigurarea protectiei, prin denuntarea formelor de violenta fizica, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor.
De asemenea, potrivit proiectului de Cod, dascalilor le este interzisa aplicarea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor, dar si intretinererea de relatii sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale.
In ceea ce priveste obtinerea avantajelor materiale de catre dascali, Codul instituie o serie de norme, avand drept scop prevenirea oricarui fel de activitate ce poate genera coruptie.
Astfel, cadrele didactice nu vor solicita sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte si nici nu vor frauda examenele contra banilor, serviciilor sau obiectelor.
Mai mult decat atat, dascalii nu vor mai putea medita propriii elevi, contra unor avantaje materiale, si nu vor colecta fonduri de la elevi pentru organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare)
Relatia cadrelor didactice cu parintii
Inclusiv in relatia cu parintii sau cu tutorii legali ai elevilor, cadrele didactice vor respecta o serie de norme, printre care:
- acordarea de consultanta parintilor/ tutorilor legali in educarea propriilor copii si sustinerea rolului parental;
- stabilirea unei relatii de incredere mutuala, a unei comunicari deschise si accesibile;
- disponibilitatea pentru rezolvarea problemelor educative enuntate de catre parinti/ tutori legali;
- informarea parintilor/tutorilor legali despre toate aspectele activitatii elevilor prin furnizarea explicatiilor necesare intelegerii si aprecierii continutului serviciilor educative;
- informarea parintilor/tutorilor legali despre evolutia activitatii scolare, evitand tendintele de prezentare partiala sau cu tenta subiectiva;
Potrivit proiectului de cod, institutiile de invatamant si cadrele didactice au dreptul de a colabora cu institutii ale administratiei publice locale, cu agenti economici sau cu organizatii neguvernamentale, in scopul furnizarii unor servicii educationale de calitate, insa nu si in cazurile in care cooperarea implica exploatarea prin munca a elevilor, sau conduce la partizanat politic si activitati de fanatism religios.
De asemenea, normele impun responsabilitate si transparenta in furnizarea de informatii catre institutiile de stat, in protejarea drepturilor copilului, atunci cand nevoia de protectie a copilului impune acest lucru.
In esenta sa, codul de etica stabileste ca profesorii trebuie sa isi desfasoare activitatea profesionala in conformitate cu o serie de valori si principii, precum: impartialitate, obiectivitate, responsabilitate, integritate, confidentialitate, onestitate, corectitudine, respect, toleranta si respectarea legislatiei generale si a celei specifice domeniului.
Cum vor fi sanctionate cadrele didactice daca nu respecta normele?
Daca dascalii vor incalca prevederile codului, comisiile de etica vor propune masurile de sanctionare, in functie de gradul de incalcare a normelor. Astfel, cadrele didactice vor putea fi sanctionate disciplinar sau incluse intr-un program de remediere comportamentala, insa, daca natura faptei tine de domeniul legii penale, vor fi notificate institutiile statului, abilitate cu realizarea cercetarii penale.
Proiectul Codului de Etica a fost elaborat de Consiliul national de etica din invatamantul preuniversitar si in prezent se afla in dezbatere publica pe site-ul MECTS.
Continutul integral al Codului de Etica poate fi consultat aici.
Comentarii articol (25)