Forma documentelor si pretul de achizitie sunt elemente esentiale in castigarea unei licitatii publice. Greutatea vine insa din detalierea celor doua aspecte, de care trebuie sa tineti cont in realizarea unei oferte de nerefuzat. Pentru ca totul sa fie cat mai simplu si clar, Liviu Damsa, doctorand in Drept la Universitatea Warwick din Illinois, a structurat cei mai importanti pasi in castigarea unei licitatii, prezentati succint in acest articol.
Articol scris de Mihaela Topliceanu
Analiza completa a mai multor litigii generate de contractele de achizitii publice, o poti avea doar in nr.1/2012 al
Revistei Romane de Drept al Afacerilor, publicata de editura Wolters Kluwer Romania.
7 pasi spre succes:
1. Fiti atenti la
forma documentelor pe care le prezentati, mai ales cand aceasta este prevazuta imperativ de vreun un act normativ. O greseala strecurata in scrisoarea de garantie poate fi fatala participarii la o licititatie legata de achizitii publice, si poate conduce chiar la excludere. Din analiza realizata de Liviu Damsa rezulta ca, intr-o asemenea situatie, instantele vor considera ca superficialitatea manifestata de participant este inadmisibila si vor refuza sa ii permita sa modifice, ulterior, scrisoarea de garantie deja viciata.
2. Fiti atenti la
pretul pe care il stipulati in oferta, si nu licitati doar de dragul de a castiga un contract pe care nu il veti putea onora, ulterior, la pretul pe care l-ati stipulat si propus! De asemenea, atentie la toate costurile pe care le-ati putea avea si asigurati-va ca le-ati cuprins in oferta! S-ar putea ca ulterior inceperii licitatiei, sa nu mai puteti face nimic asupra lor. Dupa ce ati analizat riguros conditiile legate de pret, mai verificati o data! Nu vi se va permite prea usor sa modificati pretul, odata inceputa desfasurarea contractului, si nu veti putea invoca eventualele „pierderi suferite” pentru a-l modifica.
3. Fiti atenti la
pretul pe care il cereti , precum si la
costurile pe care le includeti in acest pret! Mai ales in situatia in care pretul s-ar putea situa prea jos in raport cu pretul cerut de alti ofertanti, sau nu ar lua in considerare toate specificatiile prevazute in caietul de sarcini. In mod paradoxal, dar intemeiat, s-ar putea sa va fie respinsa chiar o oferta de pret prea scazuta. Mai mult, o oferta de pret prea coborata si care nu raspunde tuturor precizarilor din caietul de sarcini al licitatiei, precum si ignorarea cererilor ulterioare ale Consiliului Naþional de Soluþionare a Contestaþiilor (in continuare Consilul), de a va preciza criteriile care au condus la stabilirea acelui pret, ar putea fi fatale participarii la licitatie, ba chiar conduce la excludere.
4.Trebuie sa aveti
incredere in capacitatea autoritatii contractante de a-si onora promisiunile legate de pret. Daca nu aveti incredere, mai bine nu participati, pur si simplu! Va veti scuti astfel cheltuielile ulterioare, legate de formularea a tot felul de contestatii lipsite de merite in fata Consiliului, ori de eventuale litigii lipsite de sansa de a fi castigate. Liviu Damsa a aratat ca instantele nu vor permite reformularea clauzelor contractuale, pe calea plangerii inaintate Consiliului, pentru a acoperi situatii care ar putea crea anumite prejudicii furnizorului, decat daca autoritatea contractanta nu si-ar indeplini intocmai si cu buna credinta obligatiile contractuale.
5. Trebuie sa tineti cont ca nu orice
motiv prin care se solicita anularea licitatiei si incredintarea contractului petentului va putea fi justificat in fata instantelor. Motivul trebuie sa fie foarte bine intemeiat din punct de vedere juridic.
6. Verificati de doua ori daca motivele invocate ar putea avea o sansa de a fi admise de catre Curte pentru a evita astfel cheltuielile ulterioare, generate de un proces cu prea putine sanse de a va aduce satisfactie! –
admisibilitatea cererii
.
Curtile par sa interpreteze restrictiv textul legii in privinta motivelor de anulare a unei licitatii. O solutie a autoritatii contractante ori a Consiliului, care nu este vadit irationala ori luata prin exces de putere, va fi mai degraba acceptata de catre Curti, decat respinsa pentru ca asa considerati, se arata in studiu.
De altfel, curtile par sa acorde o mai mare incredere lucrarilor autoritatii contractante ori ale Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, deoarece dispun de mai multe informatii relevante d.p.d.v economic atunci cand analizeaza ofertele ori constestatiile, decat acestea. Iar preferinta este evidenta, mai ales in situatia in care motivele de anulare invocate nu pot fi sustine temeinic de catre petent. Exista, desigur, si o ratiune bazata pe eficacitate si utilitate pentru increderea manifestata iar asta se refera la intarzierile pe care un proces le provoaca in toata desfasurarea licitatiei.
7. In final, fiti atenti la caracterul cererii, si mai ales la
competenta instantei de a va solutiona cererea, pentru a evita astfel timpul pierdut prin declinarea de competenta a unei curti!
In concluzie, verificati, in lung si in lat, documentele pe care le prezentati, si dupa ce ati terminat, verificati-le din nou! Nu vi se va permite sa corectati, ulterior, greseli pe care le puteati evita prin simpla verificare, atat de catre autoritatea contractanta, cat si de catre instante. Totodata, maxima atentie la raportul pret – costuri in prezentarea ofertei.
Pretul este considerat o conditie esentiala in contractele de achizitii publice, si, prin urmare, nu va vor fi permise ajustari si fluctuatii de pret care se vor indeparta de pretul stabilit initial.
Mai mult, daca nu ati avut succes in demers, trebuie sa aveti in vedere ca nu orice motiv, prin care se solicita anularea licitatiei si incredintarea contractului petentului, va putea fi justificat in fata instantelor. De asemenea, fiti atenti la caracterul cererii, si mai ales la competenta instantei de a va solutiona cererea, pentru a evita astfel timpul pierdut si bani cheltuiti fara rost.
Comentarii articol (2)