În speță, o companie a solicitat despăgubiri după ce a fost exclusă ilegal dintr-o licitație pentru lucrări de construcție inițiată de o asociație de fotbal slovacă. Deciziile inițiale de excludere au fost ulterior anulate de către Curtea Supremă a Slovaciei, însă până atunci licitația fusese deja încheiată și contractul acordat altui ofertant. În fața instanței slovace, compania exclusă a cerut despăgubiri pentru pierderea unei șanse de a participa la licitație și, în consecință, de a câștiga contractul.
Directiva 89/665/CEE a Consiliului, modificată prin Directiva 2007/66/CE, reglementează procedurile de contestare în materie de achiziții publice și stipulează că statele membre trebuie să asigure că deciziile ilegale pot fi anulate și persoanele prejudiciate pot fi despăgubite. În cauza C‑547/22, CJUE a stabilit că Directiva 89/665/CEE trebuie interpretată astfel încât să nu permită o reglementare sau practică națională care exclude, în principiu, posibilitatea ca un ofertant eliminat ilegal dintr-o licitație să fie despăgubit pentru prejudiciul cauzat de pierderea șansei de a participa la procedura de atribuire și de a obține contractul.
Cu alte cuvinte, Curtea a confirmat că ofertanții au dreptul la despăgubiri nu numai pentru pierderile financiare directe, ci și pentru oportunitățile pierdute ca urmare a acțiunilor ilegale ale autorităților de reglementare sau ale entităților contractante.
Decizia CJUE subliniază importanța principiilor efectivității și echivalenței în aplicarea dreptului Uniunii. Astfel, sistemul juridic intern al fiecărui stat membru trebuie să fie capabil să ofere criterii adecvate pentru constatarea și evaluarea prejudiciului sub forma pierderii unei șanse. Totodată, instanțele naționale sunt obligate să interpreteze, pe cât posibil, legislația internă în conformitate cu dreptul Uniunii și să modifice jurisprudența existentă, dacă aceasta este incompatibilă cu obiectivele directivei.
Comentarii articol (0)