avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa auto

Buna ziua,

Am achizitionat un autoturism second-hand in decembrie 2008 si am platit pentru acesta taxa de prima inmatriculare in data de 12.12.2008.Aceasta a fost platita la trezoreria municipiului Dr. Tr. Severin.Este posibila recuperarea acesteia?
Va mlultumesc anticipat si astept raspuns.
Este posibila.
Extras din sentinta pronuntata de Curtea de Apel Craiova, sectia contencio administrativ si fiscal, nr 405 de 16 februarie 2010
IN primul rand, trebuie sa te adresez la Direcţiei Generale a Finanţelor Publice M, solicitând restituirea taxei de primă înmatriculare, motivând că aceasta este încasată nelegal.
Ei probabil raspund că cererea nu poate fi soluţionată favorabil întrucât suma a fost achitată în baza art.214 ind.1-3 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
"Procedura restituirii sumelor încasate fără temei legal la bugetul de stat era reglementată la data formulării cererii de restituire în cuprinsul art.113 Cod pr. fiscală, în prezent art.117 Cod pr. fiscală. Astfel, conform textului menţionat, sumele plătite ca urmare a aplicării eronate a prevederilor legale se restituie debitorului la cerere. În consecinţă, cererea debitorului este cea care declanşează procedura restituirii sumelor apreciate ca fiind încasate nelegal la bugetul de stat." In caz de tacerea: "Legiuitorul a asimilat, conform prevederilor art.2 alin.2, actelor administrative unilaterale şi refuzul de a rezolva o cerere, referitoare la un drept sau un interes legitim. Practic refuzul de a emite actul, de a soluţiona cererea, se circumscrie sferei controlului instanţei de contencios administrativ, iar asimilarea a avut ca scop instituirea pentru persoana respectivă, căreia i s-a refuzat emiterea unui act, a dreptului de acces la justiţie."...Nu este necesar recurs ierarhic nici gratios: "Mai trebuie precizat că în conformitate cu prevederile art.7 din Legea 554/2004, procedura prealabilă, respectiv obligativitatea plângerii prealabile, sub forma recursului graţios sau a recursului ierarhic este prevăzută numai în situaţia vătămării dreptului sau interesului printr-un act administrativ individual."

In ultimul rand, situatia pe care se legisla asupra mediului (emiterea de gaze) doar pentru masini straine, adica modificarile aduse de leguitorul dar cu acelas cadru nu afecteaza dreptul de fond incalcat, art 90 Tratatului comunitar.
Si
"Pe fondul cauzei, se reţine că soluţia primei instanţe este legală şi temeinică, deoarece art.2141 Cod fiscal, care reglementează taxa de primă înmatriculare, nesocoteşte prevederile art.90 (86) din Tratatul Uniunii Europene, întrucât România, ca stat membru al acestei comunităţi a ignorat la adoptarea textului respectiv prevederile Tratatului care sunt obligatorii pentru statele membre.
Astfel, în situaţia în care un autoturism second-hand înmatriculat în România este vândut, nu se percepe taxă de primă înmatriculare.
De altfel, însăşi denumirea acestei taxe demonstrează caracterul contrar tratatului, pentru că se referă la taxa de primă înmatriculare în România.
În ceea ce priveşte susţinerea că taxa respectivă ar avea caracter de protecţie pentru a nu fi importate autoturisme cu grad ridicat de poluare, Curtea arată că taxa respectivă are caracter pur fiscal, componenta de mediu invocată neputând fi extrasă din formula de calcul şi oricum, în situaţia în care nu se aplică şi autoturismelor deja existente pe piaţa din România, taxa îşi menţine acelaşi caracter, în sensul încălcării prevederilor art. 90 din Tratat.
Adoptarea OUG 50/2008, privind taxa de poluare nu produce consecinţe, în sensul asanării neconformităţii taxei de primă înmatriculare cu legislaţia comunitară."


Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE),a decis in 7 aprilie 2011, ca taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. O.G. nr. 50/2008 (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre.
CJUE a pronuntat o hotarare preliminara, raspunzand unei solicitari exprese a Tribunalului Sibiu, in contextul solutionarii cauzei respective. Solicitarea Tribunalului Sibiu si hotararea preliminara a CJUE a vizat Ordonanta 50/2008 privind taxa de prima inmatriculare, care a fost amendata succesiv in mai multe randuri.
CJUE a afirmat ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse provenind din alte state
In consecinta: prin hotararea preliminara a CJUE (ce vizeaza Ordonanta 50/2008), taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene.
CJUE a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Este o plata nedatorata si care trebuie sa se restituie actualizata si cu dobanda legala pana la data efectuarii platii.
Atentie insa, taxa de prima inmatriculare se poate cere numai de catre cei care au achizitionat in 2008 (cf. O. G. 50/2008) un autoturism "second-hand" in alte state membre.
Directiile de Finante Publice au inceput restituirea taxelor de poluare incasate in baza OUG 50/2008, considerata de Curtea de Justitie a UE ca nelegala, astfel ca cetatenii care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere, iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei.
Acum ,da, daca actionati profesionist si cu cheltuieli de judecata si dobanda!

Aceasta decizie a curtii de la Luxermburg imi da dreptul de a mai cere restituirea taxei de prima inmatriculare achitata in ian 2008 in judetul Cluj pt. autoturism sh din Comunitatea europeana dupa expirarea celor 3 ani ? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ContSters208354, utilizator
DA AVETI SANSE MAXIME DE SUCCES, CUREA DE APEL CLUJ ARE O ASTFEL DE POZITIE

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto alex3x alex3x În 14 noiembrie 2011 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o decizie aşteptată cu mare interes în mediul juridic, decizie care putea avea ... (vezi toată discuția)
Taxa inmatriculare ionelazibi_94 ionelazibi_94 am citit prin articolele dumneavoastra si prin alte surse ca se poate recupera taxa de inmatriculare platita conform og 50/2008 prima varianta.eu am ... (vezi toată discuția)
Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)