avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Ce articol din Tratatul pentru Functionarea Uniunii ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Ce articol din Tratatul pentru Functionarea Uniunii Europene sau din alt tratat ori directiva prevede obligativitatea respectarii hotararilor CJUE ??

Buna seara.
Ce articol din Tratatul pentru Functionarea Uniunii Europene sau din alt tratat ori directiva prevede obligativitatea respectarii hotararilor CJUE ??

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 15:50, 20 Martie 2016
Articolele care prevad atributiile CJUE: [ link extern ]

Respectarea hotararilor ei decurge din atributiile sale.
Hotărârea preliminară a CJUE (art. 267 TFUE) este obligatorie pentru instanţa de trimitere, dar numai în privinţa litigiului în cadrul căruia a fost formulată chestiunea prejudicială.

De fapt, hotărârea CJUE are caracter obligatoriu pentru toate instanţele tuturor statelor membre, fiindcă instanţa care intenţionează să interpreteze în alt fel norma europeană deja interpretată de CJUE are obligaţia ca, anterior deciziei sale, să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, motivându-şi opinia divergentă şi solicitând o nouă hotărâre în chestiunea aflată în discuţie („sesizare de divergenţă”).

Totodată, nerespectarea jurisprudenţei CJUE poate avea drept consecinţă acţiuni în despăgubire ale părţilor aflate în litigiu, îndreptate împotriva statului membru a cărui instanţă a hotărât în cauză. Răspunderea statelor membre pentru încălcarea de către instanţele lor a dreptului comunitar intervine în conformitate cu jurisprudenţa CJUE atunci când
• norma comunitară încălcată urmăreşte să confere drepturi persoanei,
• încălcarea este suficient calificată/caracterizată şi
• între această încălcare şi prejudiciul cauzat persoanei există o legătură cauzală nemijlocită.

În conformitate cu jurisprudenţa CJUE, încălcarea dreptului comunitar este considerată „suficient calificată/caracterizată“ atunci când hotărârea judecătorească încalcă jurisprudenţa CJUE, iar încălcarea are un caracter manifest.
(Obligaţia judecătorului de a respecta legea şi jurisprudenţa ,
[ link extern ] .
sau
[ link extern ] . )
SUPER !!!!
Multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cjue, carta drepturilor fundamentale a ue si cedo Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimati colegi, Un cetătean român (si deci european) poate conform prevederilor Tratatului de la Lisabona sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii ... (vezi toată discuția)
Curtea de justiþie a ue: taxa auto instituitã în ianuarie 2012 contravine tratatului de funcþionare al uniunii europene  Lăzăruţiu Lucian Lăzăruţiu Lucian Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dată în cauzele conexate C-97/13 şi C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminară ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta cjce -izvor de drept sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei: [i](2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor ... (vezi toată discuția)