Radu Alexandru a scris:
Influienta jurisprudentei asupra dreptului comunitar este considerabila, dar nu reprezinta un izvor de drept european, conform sistemului "common law", deoarece hotararile judecatoresti nu au efect "erga omnes".
Solutiile date de CJUE sunt obligatorii doar in ceea ce priveste modul in care interpreteaza dispozitiile dreptului european, dar nu creeaza norme juridice noi.
Totusi interpretarea dreptului este cu atat mai necesara , cu cat legea este mai generala si prezinta mai multe lacune.
Din aceasta perspectiva consider ca Jurisprudenta CJUE reprezinta izvor de drept, deoarece in numeroase probleme CJUE completeaza si precizeaza dispozitiile Tratatelor concomitent cu asigurarea respectarii lor.
De asemenea, jurisprudenta CJUE a fost considerata Izvor de Drept datorita lipsei de reglementare sau a reglementarilor lacunare din materia concurentei in special, referitoare la validarea noilor acorduri incheiate dupa intrarea in vigoare a unui Regulament in materie.
intradevar nu au efect "erga omnes" insa aplicarea acesteia conduce la o practica unitara si se evita astfel hotararile cu dispozitii contrare, avand in vedere faptul ca primele sunt bine argumentate si raportate la textul legal.
Este firesc sa se creeze astfel o practica unitara a instantelor de judecata nationale/comunitare si care sa fie aplicata in mod uniform pe intreg teritoriul Uniunii, acesta fiind si unul dintre scopurile oricarei asocieri intre state.