Adoptarea proiectului de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist a fost amanata de Executiv, a declarat recent purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Daca proiectul nu este adoptat pana pe 12 iulie, Romania risca un deficit de aproape 16 miliarde de euro, care presupune plata daunelor pentru cele 2.500 de dosare de la CEDO, a mai spus Suciu.
Proiectul de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist prevede, printre altele, ca se va elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii. Totodata, se stipuleaza ca despagubirile pentru imobilele nationalizate vor fi platite de stat fostilor proprietari in limita a 15% din valoarea reala a bunului,
pe o perioada esalonata intre 10-12 ani, in transe anuale egale.
Elaborarea proiectului de lege a fost determinata de declansarea de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a procedurii hotararii pilot in cauza “Atanasiu si Poenaru impotriva Romaniei”.
Prin hotararea pilot, a fost acordata statului roman o perioada de 18 luni - termen care expira la data de 12 iulie 2012 – in care sa ia masurile necesare, administrative, legislative si financiare, prin care
sa garanteze protectia efectiva a dreptului de proprietate, potrivit Conventiei Europene in materie.
"Aceasta hotarare-pilot trebuie sa genereze o lege, care, odata pentru totdeauna, sa limiteze despagubirile in plafon financiar pana la o anumita suma, despagubirile urmand apoi sa fie oferite gradual, treptat, beneficiarului, pe o durata oarecare de timp", a declarat recent premierul Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei emisiuni televizate.
De asemenea, primul-ministrul a precizat ca Romania este singurul stat din fostele state comuniste care, din 1990 pana in 2012, a elaborat zece proiecte de legi, care se refera la restituirea proprietatilor, fara a oferi insa,
o solutie clara si definitiva problemei retrocedarii proprietatilor care au fost confiscate, in mod abuziv, de regimul comunist.
Ungureanu: "Am reusit sa blocam CEDO"
"Am constatat doua lucruri: unu,
dezastrul administrativ de la ANRP, lipsa de responsabilitate cu care au fost tratate dosarele de restituire a proprietatilor. 40.000 de dosare stau astazi in ANRP, fara sa fi apucat vreodata sa fie citite. A doua chestiune:
noi am reusit sa blocam CEDO. Avem un numar-record de dosare, care sunt inaintate pentru judecata de la CEDO, de fosti proprietari, care sunt nemultumiti de felul in care au fost sau nu au fost despagubiti. 2.500 au blocat CEDO, pur si simplu", a adaugat Ungureanu.
Potrivit declaratiilor premierului, daca situatia nu se va rezolva
pana pe 12 iulie 2012, cele 2.500 de dosare vor fi rezolvate conform sentintei-pilot date de CEDO, altfel spus,
se va da castig de cauza reclamantului, impotriva statului roman.
"Exista un
risc de deficit de aproape 16 miliarde de euro, adica 70 de miliarde de lei, care presupune plata daunelor in urmatorii ani sau in urmatorii doi ani, pentru dosarele pe rol aflate la CEDO, care, efectiv, ar destabiliza financiar aceasta tara", a mentionat Dan Suciu la finalul sedintei de Guvern, de miercuri.
Potrivit Executivului, dupa ce va trece de Guvern, proiectul va merge in Parlament si se mizeaza pe discutia in
procedura de urgenta, pentru ca pana pe 12 iulie proiectul sa fie adoptat.
Citeste pe AvocatNet.ro ce prevede proiectul de lege.
Comentarii articol (10)