Consiliul Concurentei a transmis Comisiei Europene informatii pe baza carora au fost declansate investigatii privind privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica, se arata intr-un comunicat recent publicat de institutie. In prezent, contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate atat de Comisia Europeana privind un posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practice anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.
La inceputul lunii aprilie, Consiliul Concurentei (CC) a declansat o investigatie privind o posibila incalcare a legii concurentei de catre 12 companii, ca urmare a unor aspecte sesizate pe parcursul anchetei sectoriale privind
piata de energie electrica din Romania, informeaza comunicatul de presa.
Astfel, in vederea obtinerii de informatii necesare evaluarii posibilei incalcari a legii concurentei, au fost desfasurate inspectii inopinate la sediile din Romania ale celor 12 companii:
SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro- P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.
Potrivit sursei citate,
contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate si de Comisia Europeana privind un posibil ajutor de stat.
"Comisia Europeana avea de mai mult timp
suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferentiale de catre Hidroelectrica, suspiciuni generate si de plagerile depuse de Fondul Proprietatea", se arata in documentul de presa.
Ca urmare, Comisia Europeana a declansat investigatii pentru a stabili daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica
la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.
"Noi am asistat Comisia Europeana in analizarea informatiilor in cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate verifica daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienti in dauna concurentilor" a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
CC a colaborat cu Comisia Europeana si a transmis informatiile solicitate, pe baza carora forul european a declansat cele cinci investigatii privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica.
Comentarii articol (1)