Propunerea legislativa privind instituirea Zilei Limbii Romane, care prevede ca in data de 31 august se va sarbatori ziua limbii romane, a fost adoptata in februarie 2013 de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 312 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 5 abtineri, aceasta dupa ce fusese adoptata la sfarsitul anului 2011 si de Senat, prima camera sesizata. Astfel, propunerea si-a incheiat parcursul legislativ in Parlamentul Romaniei.
In acest context, Legea nr. 53/2013 privind instituirea limbii romane a fost si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 145, din 19 martie 2013.
Potrivit actului normativ, ziua de 31 august va fi marcata de catre autoritatile si institutiile publice, de reprezentatele diplomatice si de institutele culturale ale Romaniei, care vor organiza programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane.
De asemenea, legea prevede ca Guvernul si autoritatile administratiei publice locale vor arbora drapelul Romaniei, se va intona imnul national si se vor folosi sigiliile cu stema Romaniei.
Initiatorii actului normativ sustin, in expunerea de motive a proiectului de act normativ, ca limba romana reprezinta fundamentul identitatii nationale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societati puternice si unite.
"Inca din anul 1990, limba romana este sarbatorita in fiecare an la 31 august in Republica Moldova, iar din 2006, la aceeasi data, este organizat in Bucuresti, pe treptele Teatrului National din Bucuresti, <<Concertul limbii romane>>, eveniment menit sa promoveze libertatea de a vorbi limba romana", se precizeaza in expunerea de motive a legii.
In plus, in documentul mentionat se arata ca aceste manifestatii reprezinta o dovada a faptului ca limba materna a unei natiuni este cel mai puternic instrument de pastrare a identitatii nationale, cu atat mai mult cu cat, in prezent, exista 2 state romanesti, si peste 10 milioane de etnici romani ce traiesc in afara granitelor de stat ale Romaniei.
Comentarii articol (12)